Gezondheid en zorg / Overgewicht

‘Wij hebben niet genoeg budget om tegen de marketing van de voedselindustrie in te gaan’

zaterdag 10 november 2018 Leestijd: 3 min.

producten gemaakt door de voedselindustrie / redactie Monitor

Odette Joosten

Verslaggever

zaterdag 10 november 2018 Leestijd: 3 min.

Na het plaatsen van het artikel over Wim Tilburgs in ons onderzoek Overgewicht krijgen we veel reacties. De grote vraag voor veel mensen is: Wat is gezond eten? Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en krijgen van diëtisten tegenstrijdige adviezen. We komen in contact met doctor-ingenieur Astrid Postma. Zij is expert op het gebied van voeding en gezondheid voor het Voedingscentrum en één van de auteurs van de richtlijnen van De Schijf van Vijf. Ze kampt met de macht van de voedselindustrie over ons eetgedrag.    

Wim Tilburgs is extreem veel afgevallen met een koolhydraatarm dieet. Dit lijkt heel erg op het populaire Pioppi-dieet. Waarom waarschuwen jullie voor dit eetpatroon?

Postma: ‘We waarschuwen niet voor deze manier van eten maar we willen mensen wel eerlijke informatie geven. Onze zorg zit bij het te weinig eten van vezels en het te veel eten van verzadigde vetten. Dit zou in de toekomst kunnen zorgen voor een te hoge cholesterolwaarde. En dit kan dus weer zorgen voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. De Schijf van Vijf is een voedingspatroon dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten en we willen consumenten eerlijke informatie over eten geven.’

Lees ook: lees ook: ‘Het Voedingscentrum maakt zich drukker om een beetje roomboter dan om Red Bull of Coca Cola' vrijdag 02 november

Toch krijgen we veel reacties dat koolhydraatarm eten veel mensen van hun medicijnen voor diabetes heeft afgeholpen. Hoe moeten we deze reacties dan zien?

Postma: ‘Het zal vast wel voor individuele personen iets goeds brengen maar voor de grote groep adviseren we toch echt om graanproducten te blijven eten en dan natuurlijk volkoren producten. Het kan wel zijn dat het tijdelijk minder eten van koolhydraten helpt. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit voor iedereen geldt en we weten niet wat dit eetpatroon voor effect heeft op lange termijn.’

Maar het is toch ook niet erg? Mensen vertellen ons dat ze afvallen en daardoor geen medicijnen meer slikken. En ze eten veel meer fruit en groenten. Dat is gezondheidswinst, toch?

Postma: ‘Op korte termijn zal het wel voor mensen verschil maken. Door het weglaten van een van de schijven (koolhydraten) eet je minder calorieën en val je dus af. De vraag is hoe lang je dit eetpatroon kan volhouden. Dat zie je ook met het project van de sportarts in het dorp Leende. De sportarts probeert het hele dorp zo min mogelijk koolhydraten te laten eten. Veel deelnemers houden het niet vol. Maar dit wordt nooit verteld in de media. Hierdoor kan het een vertekend beeld ontstaan. Het volhouden van een eetpatroon is toch vaak het grootste probleem.’

Maar ook jullie advies  De Schijf van Vijf  heeft er niet voor gezorgd dat we gezond blijven. Sterker nog, de helft van de Nederlanders heeft inmiddels overgewicht. Krabben jullie je dan wel eens achter je oren?

Postma: ‘Het probleem is dat we simpelweg niet genoeg budget hebben om tegen de marketing van de voedselindustrie in te gaan. We zeggen wel eens dat als je het zou vergelijken met een waterkraan, dat ons budget te vergelijken is met een halve minuut de kraan open zetten en dat de industrie geld heeft om een jaar lang de kraan open te laten staan.’

Dat moet ontzettend frustrerend zijn?

Postma: ‘Het frustreert ook dat mensen, zoals artsen, die eigenlijk hetzelfde doel hebben als het Voedingscentrum, de pijlen op ons richten. Zo wordt er alleen maar meer verwarring geschapen over wat gezond eten is en dat is natuurlijk niet goed voor de consument. Uiteindelijk zeggen we dat als je frisdranken, taart, koekjes en chips laat staan dat je dan al een hele eind op weg bent. De eerste stap is om geen eten te kopen dat door een fabriek is gemaakt.’

Waarom reageren jullie dan in RTL Late Night en op jullie site op het Pioppi-dieet? Het Voedingscentrum kan er ook voor kiezen om de politiek erop aan te spreken dat bijvoorbeeld Red Bull geen reclame mag maken voor jongeren.

Postma: ‘Het Voedingscentrum heeft twee ministeries  (Landbouw en Volksgezondheid, red.) als opdrachtgevers en we moeten ons houden aan de kaders die daarbij horen. Natuurlijk vinden we ook dat onze omgeving zou moeten veranderen. We hebben onlangs onderzoek gedaan naar kidsmarketing en daaruit blijkt dat ouders daar moeite mee hebben, vooral als die plaatsvindt op scholen, tijdens sportevenementen voor kinderen en op social media. Voor nu kunnen we consumenten vooral informeren over gezonde keuzes en reageren op misinformatie.’

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van ons onderzoek? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. Dan stuur ik je elke twee weken de nieuwste artikelen. 

Gezondheid en zorg / Overgewicht

Oproep

Veel mensen volgen een dieet om af te vallen maar het grootste probleem zit in het veranderen van je leefstijl: het volhouden van een nieuw eet-en beweegpatroon. Hoe doe je dit? Ben jij deskundig op het gebied van gedrag- en leefstijlverandering? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Odette Joosten

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Odette Joosten Verslaggever

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Lees verder
@odettejoosten

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van eigen schuld of zou er meer zorg moeten komen om dikke mensen te helpen?

Alles over dit onderzoek