Odette Joosten

Verslaggever

Over Odette Joosten

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Onderzoeken waar Odette aan werkt

Gezondheid en zorg

Overgewicht

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van eigen schuld of zou er meer zorg moeten komen om dikke mensen te helpen?

Natuur en milieu

Dier en bouw

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Kinderen

Vechtscheidingen

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt toe. Ex-partners zijn vaak verblind door hun onderlinge strijd en hebben geen oog meer voor het kind. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen niet de dupe worden van vechtende ouders?

Toon meer

Artikelen geschreven door Odette

donderdag 12 juli 2018

‘De consument ziet fruit meer als een fabrieksproduct zoals een Mars of een Snicker’

Boeren en particulieren gebruiken bestrijdingsmiddelen om ongedierte en ongewenste planten tegen te gaan. In deze middelen zitten soms omstreden stoffen. We hebben tips binnenkregen van mensen die ermee werken. Zij vragen zich af hoe verantwoord het gebruik van de middelen is. Wat voor invloed heeft het op planten, dieren en mensen? Wie brengt het aan de man? En kunnen we ook zónder?

donderdag 31 mei 2018

‘De uitstoot van een vliegtuig met draaiende motor bij de gate is ongezonder dan van een vliegtuig dat opstijgt’

Hoeveel ultrafijnstof stoot een vliegtuig uit? Voor ons onderzoek Overlast vliegtuigen gaan we langs bij de Universiteit  Twente. Speciaal voor ons onderzoek heeft ingenieur Jim Kok samen met zijn studenten een proefopstelling van een vliegtuigmotor klaargezet.   Hier sluiten wij onze ultrafijnstofmeter op aan.

donderdag 19 april 2018

‘Er zijn geen regels voor de uitstoot van ultrafijnstof van vliegtuigen’

Schiphol is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die trend zal zich in de komende jaren naar verwachting doorzetten. Maar sommige omwonenden ervaren (geluids)hinder  en maken zich grote zorgen om hun gezondheid. Gaat de groei van de luchtvaart wel samen met een rustig en gezond leven? We vervolgen ons onderzoek : Overlast vliegtuigen.

Toon meer

Andere teamleden

Anne de Blok

Verslaggever

Iris Verhoeven

Redacteur

Karen Geurtsen

Redacteur