Odette Joosten

Verslaggever

Over Odette Joosten

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Onderzoeken waar Odette aan werkt

Gezondheid en zorg

Overgewicht

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van eigen schuld of zou er meer zorg moeten komen om dikke mensen te helpen?

Natuur en milieu

Dier en bouw

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Kinderen

Vechtscheidingen

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt toe. Ex-partners zijn vaak verblind door hun onderlinge strijd en hebben geen oog meer voor het kind. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen niet de dupe worden van vechtende ouders?

Toon meer

Artikelen geschreven door Odette

zaterdag 13 oktober 2018

Drinkwaterbedrijven: ‘Bestrijdingsmiddelen uit water halen kost geld. En dat betaalt de klant’

Vewin is de overkoepelende vereniging van de tien waterbedrijven in Nederland. De bedrijven zorgen voor schoon drinkwater. We vragen aan senior beleidsmedewerker Mirja Baneke of de waterbedrijven ‘last’ hebben van bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt.

woensdag 19 september 2018

Belgen mogen onkruid in tuin niet meer bestrijden met chemische middelen

Er is veel discussie over de veiligheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Deskundigen en wetenschappers komen er niet goed uit. België neemt ondertussen het zekere voor het onzekere. De regering verbiedt binnenkort de verkoop van het middel aan consumenten.  We vragen ons af waarom dit besluit is genomen en nemen telefonisch contact op met Maarten Trybou. Hij is diensthoofd gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen voor het Ministerie van Volksgezondheid in België.

maandag 10 september 2018

Boer Michiel: 'Bestrijdingsmiddelen hebben onterecht een slecht imago'

Michiel van Andel is akkerbouwer in de Noordoostpolder. Hij gebruikt pesticiden, waaronder de herbicide Glyfosaat voor de teelt van zijn uien. Hij zet het onkruidbestrijdingsmiddel in voordat het gezaaide gewas opkomt om een schoon begin te hebben.  Een boer wil namelijk geen onkruid in zijn gewassen. 

Hij ziet en merkt een groeiende afkeer tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen.  ‘Er is aversie tegen de macht van de producent Monsanto (Bayer) die Glyfosaat  (ook wel Roundup genoemd) op de markt heeft gebracht. Tegenstanders voeden de angst voor pesticiden en die angst is een industrie op zich,’ vertelt hij. 

Van Andel: ‘Wat is beter voor het milieu en de biodiversiteit? De biologische boer of de akkerbouwer die pesticiden gebruikt?  Er is een beeld dat synthetische middelen 'slecht' zijn en natuurlijke middelen 'goed'. Ik bestrijd dit. ‘Duurzaam’ is echt wat anders dan ‘natuurlijk’.'

 

 

 

 

Toon meer

Andere teamleden

Redactie de Monitor

editor

Karen Geurtsen

Redacteur

Jerry Vermanen

Datajournalist