Odette Joosten

Verslaggever

Over Odette Joosten

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Onderzoeken waar Odette aan werkt

Gezondheid en zorg

Overgewicht

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van eigen schuld of zou er meer zorg moeten komen om dikke mensen te helpen?

Natuur en milieu

Dier en bouw

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Kinderen

Vechtscheidingen

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt toe. Ex-partners zijn vaak verblind door hun onderlinge strijd en hebben geen oog meer voor het kind. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen niet de dupe worden van vechtende ouders?

Toon meer

Artikelen geschreven door Odette

donderdag 19 april 2018

‘Er zijn geen regels voor de uitstoot van ultrafijnstof van vliegtuigen’

Schiphol is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die trend zal zich in de komende jaren naar verwachting doorzetten. Maar sommige omwonenden ervaren (geluids)hinder  en maken zich grote zorgen om hun gezondheid. Gaat de groei van de luchtvaart wel samen met een rustig en gezond leven? We vervolgen ons onderzoek : Overlast vliegtuigen.

dinsdag 13 maart 2018

‘De bewindvoerder van mijn verstandelijke beperkte zus bleek ineens haar erfgenaam te zijn’

‘Ik vind het schandalig wat hier is gebeurd.’ We zitten bij tipgever Henk aan de keukentafel. Verontwaardigd en aangedaan vertelt hij ons waarom hij ons heeft benaderd voor het onderzoek Wilsonbekwaam. Zijn zus Betty heeft haar laatste wil laten optekenen een jaar voor haar dood. En Henk staat er niet in, maar de bewindsvoerder wel.

dinsdag 06 februari 2018

Zes vragen over de nadelige effecten van vliegtuiggeluid

Hoe ongezond is het om in de buurt van een luchthaven te wonen? Is het alleen maar vervelend? Of kan je er ook daadwerkelijk ziek van worden? En wat doet het met je als je ’s nachts regelmatig wakker ligt – zoals tipgever Judith Keessen – door overkomende vliegtuigen? We vragen het Winni Hofman, slaapdeskundige van de Universiteit van Amsterdam.

Toon meer

Andere teamleden

Laura Das

Redactie

Anne Mae van Tilburg

Redactie

Iris Verhoeven

Redacteur