Odette Joosten

Verslaggever

Over Odette Joosten

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Onderzoeken waar Odette aan werkt

Gezondheid en zorg

Overgewicht

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van eigen schuld of zou er meer zorg moeten komen om dikke mensen te helpen?

Natuur en milieu

Dier en bouw

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Kinderen

Vechtscheidingen

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt toe. Ex-partners zijn vaak verblind door hun onderlinge strijd en hebben geen oog meer voor het kind. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen niet de dupe worden van vechtende ouders?

Toon meer

Artikelen geschreven door Odette

woensdag 14 november 2018

‘Ik woog 153 kilo, McDonald's was mijn grootste vriend’

‘Ik weet nog dat ik in de auto zat op weg naar huis. Het was donker en ik zag de rode lichten van de auto voor me als rode sterretjes. Toen dacht ik: ‘Hier klopt iets niet.’ Dit overkwam Jan van Elven 19 jaar geleden. Het blijkt zijn wake-up call. De directeur van een kunststofverwerkingsfabriek weegt op dat moment 153 kilo. Na een bezoek aan zijn huisarts blijkt dat hij diabetes type 2 heeft en dat deze ziekte zijn ogen aantast. 

maandag 12 november 2018

5 miljoen mensen kunnen volgend jaar afvallen via basisverzekering

Aan het einde van het jaar vallen bij veel mensen de polisbladen voor de zorgverzekering in de brievenbus. Hierin is te lezen wat de veranderingen zijn in de basisverzekering voor volgend jaar. Dit jaar is een opvallende verandering te lezen. Er wordt een nieuwe behandeling vergoed: de gecombineerde leefstijlinterventie (de GLI).  

zaterdag 10 november 2018

‘Wij hebben niet genoeg budget om tegen de marketing van de voedselindustrie in te gaan’

De grote vraag voor veel mensen is: Wat is gezond eten? Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en krijgen van diëtisten tegenstrijdige adviezen. We komen in contact met doctor-ingenieur Astrid Postma. Zij is expert op het gebied van voeding en gezondheid voor het Voedingscentrum en één van de auteurs van de richtlijnen van De Schijf van Vijf. Ze kampt met de macht van de voedselindustrie over ons eetgedrag.    

 

Toon meer

Andere teamleden

Thomas Mulder

Datajournalist

Sietze van Loosdregt

Redacteur

Marjolein Schut

Redacteur