Odette Joosten

Verslaggever

Over Odette Joosten

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Onderzoeken waar Odette aan werkt

Gezondheid en zorg

Overgewicht

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van eigen schuld of zou er meer zorg moeten komen om dikke mensen te helpen?

Natuur en milieu

Dier en bouw

‘Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad.''Vale Vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Kinderen

Vechtscheidingen

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Dat aantal is al een aantal jaren min of meer stabiel. Maar het aantal scheidingen dat uit de hand loopt ten koste van kinderen neemt toe. Ex-partners zijn vaak verblind door hun onderlinge strijd en hebben geen oog meer voor het kind. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen niet de dupe worden van vechtende ouders?

Toon meer

Artikelen geschreven door Odette

zaterdag 09 februari 2019

‘Met een hongergevoel een tankstation inlopen, is vragen om problemen’

Het beroep van Lex helpt niet mee. Als vrachtwagenchauffeur van gevaarlijke stoffen zit hij veel op de weg. ‘Ik werk twaalf uur op, twaalf uur af.’ Hoe lastig is het om dan gezond te eten? ‘Vooral ‘s nachts tussen twee en vijf is het lastig, dan kan ik de snacks bij het pompstation moeilijk laten staan.’

zaterdag 02 februari 2019

‘Iemand met overgewicht staat in huidige maatschappij met 2-0 achter’

We worden levensgevaarlijk dik. De cijfers spreken voor zich: bijna de helft van de Nederlandse volwassenen heeft inmiddels overgewicht. Geschat wordt dat in 2040 al 62 % van de mensen overgewicht heeft. Het wordt dus hoog tijd dat we onze leefstijl aanpassen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ongezond voedsel is overal om ons heen en we worden dagelijks verleid om het te eten. Zijn we hier wel tegen bestand of moeten er drastische maatregelen komen om onze obesogene omgeving aan te pakken? Zoals gezonde scholen, bedrijfskantines en ziekenhuizen? Of zijn de belangen te groot om echt in te grijpen?

woensdag 30 januari 2019

Is het eten in jouw kantine op school, werk of sportclub gezond? Hier 10 tips!

Mag een broodje kroket nog worden verkocht? Of een saucijzenbroodje? Of wordt het tijd dat ongezond eten minder verkocht gaat worden? Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld waar schoolkantines, sportkantines en bedrijfsrestaurants mee aan de slag kunnen. Waar moet een gezonde kantine aan voldoen?

Toon meer

Andere teamleden

Robbert ter Weijden

Verslaggever

Karlijn Vernooij

Redacteur

Teun van de Keuken

Presentator televisie