Karen Geurtsen

Redacteur

Over Karen Geurtsen

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid (MA) en Journalistiek & Nieuwe Media (MA) stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Onderzoeken waar Karen aan werkt

Gezondheid en zorg

Bevallen in Nederland

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een ziekenhuis hebben we deze keuzes. Maar van tipgevers uit het veld horen we dat een tekort aan personeel en plekken in het ziekenhuis, de geboortezorg en keuzevrijheid van aanstaande ouders onder druk zet. 

Kinderen

Kinderopvang

De gastouderopvang is zeer waardevol, maar het systeem eromheen onduidelijk. Hebben we voldoende zicht op de kinderen in de gastouderopvang? Waar moeten ouders op letten als ze een gastouder kiezen? En wat doet het gastouderbureau?

Gezondheid en zorg

Kindermishandeling

Zo’n 120.000 kinderen in Nederland zijn het slachtoffer van kindermishandeling. Dat zijn ongeveer 533 basisscholen vol. Het oordeel van inspecteurs is iedere keer bedroevend: ‘We hebben onvoldoende gedaan om de veiligheid van dit kind te waarborgen.’ Waarom lukt het instanties niet om de mishandelingen te voorkomen?

Toon meer

Artikelen geschreven door Karen

vrijdag 22 februari 2019

Dermatoloog UMC: ‘Stel kinderen niet bloot aan parfums en conserveermiddelen’

Voor ons onderzoek naar Cosmetische producten komen we terecht bij dermatoloog Thomas Rustemeyer. In zijn spreekkamer in het Amsterdam UMC ziet hij dagelijks de minder leuke gevolgen van ons massale cosmeticagebruik. ‘In cosmetica zitten veel stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.’

donderdag 07 februari 2019

‘Je wilt toch weten wat er in de producten zit die je dagelijks gebruikt?’

Een heftige reactie op een zalfje of mascara dwong veel van onze lezers om eens kritisch naar hun cosmetica te kijken, lezen we op onze Facebookpagina. Ook Jacomijn Oerlemans raakte op deze manier gefascineerd. Ze vond de cosmeticamarkt zo ondoorzichtig dat ze een eigen platform oprichtte, waarmee ze inzicht wil geven in wat we dagelijks op onze huid smeren.

maandag 04 februari 2019

Dat cosmeticafabrikanten dromen verkopen, vindt deze hoogleraar niet zo erg: ‘Als de producten maar veilig zijn’

Ons onderzoek naar cosmetische producten roept vragen op over wat fabrikanten wel en niet mogen. We krijgen tips dat er valse beloftes zouden worden gedaan op cosmetica en er ingrediënten in zouden zitten die niet op de verpakking vermeld staan, terwijl dat volgens Europese regels wel moet. We vragen ons af wat de regels zijn. De Belgische hoogleraar toxicologie en cosmetica Vera Rogiers, van de Vrije Universiteit Brussel, legt het uit.

Toon meer

Andere teamleden

Herman Vijlbrief

Verslaggever

Robbert ter Weijden

Verslaggever

Merel Driessen

Redacteur