Over De Monitor

Ons onderzoek begint bij jou

De Monitor is het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV. Wij onderzoeken maatschappelijke kwesties met behulp van de kennis, ervaringen en input van het publiek. Een eigentijdse vorm van journalistiek: crowdsourcing. De Monitor snijdt maatschappelijke thema’s aan als zorg, werk, veiligheid, onderwijs, duurzaamheid en wonen.


Onderwerpen waarmee iedereen in Nederland wel eens te maken heeft en waar iedereen ervaring mee kan hebben. En die ervaring gebruiken wij voor ons onderzoek. De Monitor zoekt naar weeffouten in onze wet- en regelgeving. Fouten in het systeem waar burgers mee geconfronteerd kunnen worden. Samen met jullie tips proberen we misstanden op te sporen en bij te dragen aan verandering.


Met De Monitor ben jij betrokken bij het onderzoeksproces. Wij willen transparant zijn, zodat je op de hoogte gehouden wordt van de status van een onderzoek. We plaatsen online en via social media onze research die mede dankzij jou tot ons is gekomen. Zo krijg je vrij makkelijk zicht op waar we mee bezig zijn en in welke fase van het onderzoek we ons bevinden. Welke stappen hebben we gezet? Welke tips kwamen er binnen en welke informatie zoeken wij nog? En daar heb jij een rol bij, want uiteindelijk moet jouw input ons helpen.

Het team achter de Monitor

Het team achter de Monitor

Dagelijks gaan onze researchers en verslaggevers aan de slag met jullie tips. Online houden zij je op de hoogte van de onderzoeken en ze bereiden de uitzendingen van De Monitor op NPO2 voor.

Maak kennis met het team
Uitzendingen

Uitzendingen

Elke maandag om 22:15 uur op NPO2 is er een nieuwe aflevering van De Monitor. In iedere uitzending staat één van onze onderzoeken centraal. De presentatie is in handen van Anna Gimbrère en Teun van de Keuken.

Bekijk onze uitzendingen
Onze onderzoeken

Onze onderzoeken

Hier vind je een overzicht van alle onderzoeken die we momenteel doen en die we de afgelopen jaren hebben gedaan.

Ontdek onze onderzoeken