Pakketbezorgers

Werk en inkomen

Tijdens de afgelopen lockdown gingen Nederlanders massaal online shoppen en pakketjes bestellen. Het waren hoogtijdagen voor PostNL.

De marktleider in pakketbezorging bezorgde van april tot en met juni bijna 25 procent meer pakketten dan het jaar ervoor.  De omzet van de pakketjes van PostNL steeg dan ook van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal afgelopen jaar naar 516 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van dit jaar.

De coronacrisis bezorgde topdrukte bij de pakketbezorgers. Maar Ruud Wassenaar, een van de onderaannemers van PostNL, maakt zich al langer zorgen over de werksituatie binnen de pakketbezorging. Wassenaar, die ook voorzitter is van de Belangenvereniging van Pakketbezorgers (BVPD), vindt namelijk dat onderaannemers - die de grote meerderheid van de pakketten bezorgen voor PostNL - meestal onderbetaald worden. 

En hij is niet de enige die dat zegt. Een grote groep ondernemers geeft aan dat ze niet of nauwelijks een pensioen kunnen opbouwen of een arbeidsgeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Ook blijkt een deel van de ondernemers zich niet aan de wet of de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te houden, zo blijkt uit ons onderzoek.  

Krijgen de ondernemers van PostNL eigenlijk wel een passende vergoeding voor hun werk? En waarom zijn sommigen zo angstig om openbaar kritiek te uiten op PostNL?

Daar gaan we de komende weken dieper induiken.

Deze uitzending van De Monitor is maandagavond 14 september, 22:15u op NPO2.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Onze uitzending Bezorgd door PostNL is maandag 24 september om 22:25u op NPO2.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op maandag 14 september 2020 om 22:20  NPO2

73 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Pakketbezorgers

Werk je in de pakketbezorging en signaleer je een misstand?

Is de werkdruk te hoog? Krijg jij of je collega te weinig uitbetaald? Of signaleer je andere misstanden in de pakketbezorging? Meld het ons (eventueel anoniem). We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Leontien Aarnoudse

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Bekijk de uitzending: Bezorgd door PostNL

maandag 14 september 2020

We bestellen steeds vaker online. Maar veel onderaannemers van PostNL die pakketten bezorgen klagen over ondermaatse vergoeding. Hoe zit dat? En waarom zijn velen bang om kritiek te uiten?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl