Onderzoek Cease-therapie

Hoogleraar: ‘Geen verbod wel een waarschuwing bij homeopathische autismebehandeling’

zaterdag 05 september 2020 Leestijd: 2 min.

Wouter Staal, hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie Radboudumc / redactie

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 05 september 2020 Leestijd: 2 min.

Voor de werking van homeopathie bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Maar is dat genoeg reden het te verbieden? Schadelijk is het over het algemeen niet en veel mensen zweren erbij. Maar wat te doen als één specifieke homeopathische therapie mogelijk wél schadelijk is?  

Een homeopathische behandeling bestaat naast een gesprek meestal uit het toedienen van korrels of druppels die een homeopathische behandeling hebben ondergaan. In Nederland zijn er best veel mensen die baat zeggen te hebben bij homeopathie. De overheid staat het ook toe, met als belangrijke voorwaarde dat de homeopaat niet een direct verband mag leggen tussen een concreet genoemd middel en een medisch effect. Zo’n medische claim is alleen toegestaan als er bewijs voor is.  

Autisme-behandeling 

Maar wat nu als sommige deskundigen zeggen dat een bepaalde homeopathische therapie wel degelijk schadelijk is? Neem de CEASE-therapie. Deze therapie claimt dat het autisme bij kinderen kan genezen of verlichten, maar dat is niet waar. Wetenschappers zeggen dat autisme niet te genezen is.  

  lees ook: Hahnemann apotheek: verbod homeopathische autisme-therapie “zeer discutabel” woensdag 02 september

Over de vraag hoe schadelijk de therapie is verschillen de meningen. Een aantal deskundigen acht die kans zeker aanwezig omdat deze homeopaten ouders en kinderen iets wijsmaken dat niet klopt en ze weg houden bij de reguliere zorg. Bovendien praat je mogelijk zo’n kind aan dat het ziek is, in plaats van te werken aan acceptatie en ermee leren omgaan. Daar staan overigens deskundigen tegenover die zeggen dat de schadelijkheid van deze therapie niet is aangetoond. 

Ondergronds 

Hoogleraar autisme Wouter Staal is niet voor een verbod op de CEASE-therapie. De therapie krijgt volgens hem dan een andere naam of gaat ondergronds of ouders gaan naar het buitenland. “Je gaat niet zomaar een behoefte van mensen wegnemen die met een heel moeilijke boodschap geconfronteerd zijn.”  

Waarschuwing 

Staal plaatst het in een bredere maatschappelijke trend. Ook op andere terreinen is het voor mensen heel moeilijk om uit te maken wat waar is en wat niet. Als voorbeeld noemt hij de supermarkt waar allerlei producten de indruk wekken gezond te zijn, terwijl er veel suiker en/of vet in zit. Maar als hij op de radio een reclame hoort voor een financieel product, hoort hij wél een waarschuwing.  

Staal pleit ervoor dat soort waarschuwingen ook op homeopathische middelen of websites te plaatsen: “Als u deze behandeling zoekt, weet dan dat daar geen enkele evidentie voor is. Dan heb je in ieder geval als burger, als ouder, de kans gekregen om het in te schatten.” 

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Autisme
Verkenning Research Opnames Uitzending

Autisme

Research

We zijn een eind op stoom met ons onderzoek en beginnen langzamerhand met het invullen van de uitzending.

Deel jouw ervaring 20 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 21 september 22:20u, NPO2

208 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In ons onderzoek kijken we naar wat ouders allemaal tegenkomen als ze op zoek gaan naar zorg voor hun kind. Niet alleen in het reguliere circuit, ook in het alternatieve circuit.
Alles over dit onderzoek