Autisme

Gezondheid en zorg

Autisme is een aandoening waar je niet meer vanaf komt. Het verschilt per persoon maar deze verschijnselen zie je vaak terug: Moeilijk contact maken. Moeite om indirecte, non-verbale taal te begrijpen of te uiten. Iemand met autisme kan ook heel erg gefocused zijn op één of enkele voorwerpen of activiteiten, en vasthouden aan dezelfde routines of rituelen. Kleine veranderingen zijn voor hen heel ingrijpend. Een ander kenmerk dat je vaak ziet is dat ze eindeloos hetzelfde doen. 

Voor ouders is het een klap als ze horen dat hun kind autisme heeft. Deskundigen spreken van een rouwproces waar ze door heen moeten. Uiteindelijk moet je het accepteren en zoek je naar de best mogelijke behandeling. Die behandeling kan tot verlichting van klachten leiden, maar niet tot genezing. 

In ons onderzoek kijken we naar wat ouders allemaal tegenkomen als ze op zoek gaan naar zorg voor hun kind. Niet alleen in het reguliere circuit, ook in het alternatieve circuit. Er zijn bijvoorbeeld homeopaten die zeggen dat ze kinderen met autisme kunnen helpen of zelfs genezen. 

Wij vragen ons af hoe die zoektocht van ouders verloopt, hoe de rol van zorgverleners is en wat het effect van de decentralisatie is geweest. Daarnaast willen we weten wat ouders er toe drijft ook buiten het reguliere circuit te zoeken naar verlichting van klachten. En wat levert dat op.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

319 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Autisme

Ben je een ouder van een kind met autisme?

Wil je ons vertellen over je ervaringen met de zorg? Ben je tevreden, liep je tegen problemen aan? Wil je iets vertellen over een bepaalde therapie, regulier of alternatief? En vooral, wil je ons iets vertellen over hoe het voor je is als je kind autisme heeft?
Deel jouw ervaring

Mijke van Wijk

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De Monitor - Autismezorg in Nederland

maandag 16 november 2020

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

UITZENDING: Elijah (17) heeft autisme en wil een verbod op een homeopathische therapie die hem zou genezen. Gaat staatssecretaris Blokhuis hem helpen?

maandag 21 september 2020

Elijah (17) heeft autisme en wil een verbod op een homeopathische therapie die hem zou genezen. Gaat staatssecretaris Blokhuis hem helpen?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl