Een zorgboerderij die grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat terwijl er ook een aantal soortgelijke zorginstellingen zijn die juist hoge winsten boeken. “Eigenlijk zou je meer verantwoording af moeten leggen. Maar dan krijg je ook meer administratieve rompslomp, en dat willen we juist niet.” 

Het is rustig op de zorgboerderij. Geen kinderstemmen die schallen over het speelterrein, geen klanten in de winkel. Vanwege corona zijn de deuren gesloten voor publiek. Maar helemaal stil is het niet. Een handjevol medewerkers is er om de cliënten te begeleiden bij de dagbesteding. De cliënten verzorgen de dieren, oogsten de groenten of voeren onderhoudsklussen uit. “Het is belangrijk dat ze een daginvulling hebben en niet de hele dag thuis zitten nu”, zegt manager van de zorgboerderij die anoniem wil blijven. We spreken met hem over ons lopende onderzoek naar zorgboerderijen.

Oproep

Heb je een zorgboerderij en maak je je zorgen over de ‘rotte appels’ in de zorg? Over zorgondernemers die goed verdienen maar waar de zorg mogelijk onder druk staat? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Pittige tijden

“We hebben een pittige tijd achter de rug”, vervolgt hij. Onlangs nog kondigde ze code rood af omdat de instelling in financieel zwaar weer verkeerde. Volgens de zorgboerderij, die dagbesteding biedt aan mensen met lichamelijke en psychische klachten, waren de rode cijfers vooral te wijten aan wijzigingen van de regels. Waar er eerder ruim honderd zorgaanbieders een contract hadden met de gemeente, was dat ingeperkt tot een handjevol grote zorgleveranciers.

“Deze zorgaanbieders bepalen het tarief, we werden gekort per deelnemer”, zegt hij over de helft van de cliënten die ondersteuning krijgt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten zijn via de Wmo sinds 2015 verantwoordelijk voor de zorg van mensen die niet geheel zelfredzaam zijn, maar bijvoorbeeld begeleiding nodig hebben of dagbesteding volgen bij een zorginstelling. De gemeente kwam uiteindelijk met een compensatiebedrag over de brug.

Cliënten lijken wel handelswaar geworden

Manager zorgboerderij

Zorgcowboys

“Ik hoef geen gouden kranen aan de muur, wel een sluitende begroting”, betoogt de manager. Terwijl de zorgboerderij moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, zijn er ook een aantal zorginstellingen die juist hoge winsten boeken of honderdduizenden euro’s aan dividend uitkeren aan zichzelf, zo blijkt uit eerder onderzoek van Pointer en Follow the Money waar ze zogenoemde ‘zorgcowboys’ onder de loep namen. “Schandalig”, noemt hij het. “Ik weet dat sommige instellingen niet de uren zorg leveren die ze zouden moeten leveren. Dat kan écht niet. Cliënten lijken wel handelswaar geworden.” Hij vervolgt: “Eigenlijk zou je meer verantwoording af moeten leggen. Maar dan krijg je ook meer administratieve rompslomp, en dat willen we juist niet.”

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Makers

Verslaggever / Redacteur