Het aantal mensen dat fillers laat injecteren, stijgt in Nederland en het aantal gevallen waarin dat niet goed gaat ook. Cosmetisch KNMG-arts Tom Decates houdt met zijn collega’s in het Erasmus Medisch Centrum een complicatiespreekuur voor mensen die nare bijwerkingen overhouden aan hun injecties. Maar hij ziet er ook steeds vaker cliënten met spijt van hun behandeling.

Ervaringen gezocht

Heb jij complicaties opgelopen na injecties met fillers of botox? Of is je behandeling goed gegaan, maar heb je er spijt van? Tip ons!

Hobbels en bobbels, bloedvaatafsluitingen, bacteriële ontstekingen en allergische reacties, Decates en zijn collega’s zien het allemaal voorbijkomen op het complicatiespreekuur in het Erasmus MC. De complicaties ontstaan na injecties met fillers. Dat zijn stoffen die worden ingespoten om lijntjes of plooitjes in het gezicht, of bijvoorbeeld de lippen, op te vullen. Ze werken anders dan botox, ook ‘injectables’, die spieren verslappen waardoor minder rimpels ontstaan.

Volgens Decates is de vraag naar fillers de afgelopen jaren gegroeid en zijn daardoor ook allerlei mensen die er eigenlijk niet bevoegd voor of bekwaam in zijn, ze gaan zetten. In principe mag iedere basisarts namelijk fillers injecteren, terwijl lang niet iedere basisarts daar een opleiding voor heeft gevolgd. En dan zijn er bijvoorbeeld ook nog schoonheidsspecialisten, die dit helemaal niet mogen doen, maar het volgens Decates wel soms doen.

Toename van aantal injecties

Met speciale technieken als laseren, spoelen met fysologisch zout of het inspuiten van een stof die fillers laat oplossen, probeert Decates de door anderen gemaakte schade bij cliënten op het spreekuur te herstellen. En daar hebben veel mensen wel oren naar. In 2016 kwamen er op het spreekuur nog maar 100 cliënten met klachten. In 2022 waren het er 389. Inmiddels is er een wachttijd van 3 tot 6 maanden.

Dat het aantal cliënten op het spreekuur stijgt, is niet gek als je bedenkt dat ook steeds meer mensen fillers gebruiken. In 2019 werden er volgens een wetenschappelijk onderzoek van Decates ongeveer 160.000 fillerbehandelingen uitgevoerd in Nederland. In 2016 waren dat er nog zo’n 17,5 procent minder. Recentere cijfers dan die uit 2019 zijn er nog niet over het aantal fillerbehandelingen, omdat deze, behalve door het team van Decates, nauwelijks worden gemonitord.

Volgens de arts komen veel mensen die complicaties hebben na een behandeling met fillers ook naar het spreekuur, maar hij en andere dokters zien soms ook in hun eigen klinieken mensen met complicaties. Hij schat dat er in totaal zo’n 1500 complicaties per jaar voorkomen. Op het totaal aantal behandelingen lijkt dat misschien niet veel, maar, zegt Decates: “De mensen waarbij dat wel gebeurt, kunnen wel voor hun leven verminkt zijn.”

Spijt

Bovendien ziet Decates steeds vaker mensen op het spreekuur die geen complicatie hebben, maar wel spijt hebben van hun behandeling. “Als je haar verkeerd geknipt is, ga je terug naar de kapper of naar een andere kapper”, zegt Decates. “Maar als het mis is gegaan met fillers, ga je niet terug naar de arts die dat gedaan heeft. Dus kloppen die mensen ook bij het spreekuur aan.”

Zelf injecteert Decates ook fillers, maar probeert hij vooraf al te voorkomen dat mensen spijt krijgen. Door ze eerlijk te zeggen wanneer iets te veel zal zijn of niet mooi zal uitpakken. “Ik ben arts geworden omdat ik mensen wil helpen”, zegt Decates. “Maar in mijn vakgebied zijn er ook artsen die dit zijn gaan doen omdat ze in korte tijd zo veel mogelijk geld willen verdienen. En er zijn cliënten die bepaalde keuzes maken omdat ze zo veel mogelijk willen laten doen voor zo weinig mogelijk geld. Dan gaat er wel eens iets mis.”

Oproep

Heb jij spijt van je behandeling met fillers of botox? Of heb je ervaring met complicaties? Laat het ons weten!

Makers