Zorg aan huis

Gezondheid en zorg

Nederlanders worden oud in eigen huis. Ouderen willen dat zelf ook, maar veel keuze hebben zij niet. Het aantal plekken in verzorgingshuizen wordt snel afgebouwd, terwijl Nederland in rap tempo vergrijst. Wat betekent dit voor de al overbelaste wijkverpleegkundigen? En hoe haalbaar is de doelstelling om over 5 jaar 30.000 nieuwe thuiszorgmedewerkers in de wijk te hebben?

 

We komen graag met je in contact. Werk je in de wijkverpleging? Laat ons dan weten waar je tegenaan loopt en hoe je naar de toekomst kijkt. We zijn vooral erg benieuwd naar de ervaringen en ideeën van jongeren, van wie de komende jaren nogal wat wordt verwacht. Mail ons op demonitor@kro-ncrv.nl

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Op 10 december was onze uitzending over ouderen met dementie die in de problemen komen als ze zich inschrijven voor het verpleeghuis. De zorg die ze krijgen terwijl ze wachten op het bed in het verpleeghuis neemt bij mensen die veel zorg hebben soms af. Gemiddeld 5 uur per week volgens deskundigen. Hierdoor krijgen kwetsbare ouderen minder zorg, op het moment dat ze juist meer zorg nodig hebben.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

107 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

maandag 26 februari 2018

Is er een oplossing voor de zorgval in zicht? In de uitzending opperde hoogleraar Robbert Huijsman om de indicatie voor verpleeghuiszorg pas in te laten gaan als iemand daadwerkelijk in een verpleeghuis woont. In het kamerdebat van 15 februari heeft minister de Jonge de kamer laten weten dat dit inderdaad de meest voor de hand liggende oplossing is. In mei komt hij met meer informatie. 

Update van

Niels van Nimwegen

Verslaggever

maandag 11 december 2017

Gisteravond was onze uitzending over ouderen met dementie die in de  problemen komen als ze op de wachtlijst voor het verpleeghuis komen. Hoogleraar Robbert Huijsman ontdekte dit probleem en schreef een vak inhoudelijk zeer interessante analyse: https://www.skipr.nl/blogs/id3374-ouderen-met-dementie-in-zorgval.html 

Update van

Huub Floor

Redacteur

woensdag 06 december 2017

Nog twee dagen monteren en dan is de uitzending klaar. A.s. zondag  om 22:40 op NPO2 laten wij zien wat er gebeurt met mensen die op de wachtlijst komen voor een verpleeghuis en ineens minder zorg krijgen terwijl ze nog wel thuiswonen. 

Update van

Huub Floor

Redacteur

donderdag 30 november 2017

Vandaag de laatste opnames gemaakt voor onze uitzending van 10 december. Die gaat over wat er gebeurt als mensen van de thuiszorg naar de wachtlijst van het verpleeghuis gaan. 

Update van

Huub Floor

Redacteur

Toon meer ontwikkelingen

Uitzendingen

Zorg aan huis, deel 2

zondag 10 december 2017

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

Zorg aan huis

zondag 29 oktober 2017

Zorg aan huis is niet vanzelfsprekend. Door een ernstig tekort aan wijkverpleegkundigen krijgt niet iedereen de hoognodige zorg. Hoe kan dat?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Veelgestelde vragen

De overgang van de Zvw / Wmo naar de Wlz. 

Enkele cijfers om je een indruk te geven van de omvang van dit probleem. Nu al staan er 25.000 vacatures open in de ouderenzorg. In 2022 moeten thuiszorgorganisaties nog eens 30.000 nieuwe medewerkers aan het werk hebben om de stijgende vraag naar langdurige zorg te kunnen bedienen. In de gehele zorgsector zijn dat er maar liefst 125.000. Het aantal studenten dat zich de afgelopen jaren op een MBO of HBO-opleiding verpleegkunde inschreef? Tussen de 24- en 25.000. Te weinig om de huidige uitstroom van gepensioneerde en overspannen collega’s op te vangen, laat staan de toekomstige tekorten. Bovendien kiest het leeuwendeel van deze studenten liever voor een baan in het ziekenhuis, dan in de langdurige zorg voor ouderen.

 De sector kampt met een slecht imago, aldus zorgverzekeraars. Jongeren zouden weinig trek hebben in wasbeurten en steunkousen. Maar dat lijkt slechts een deel van het verhaal. Jonge verpleegkundigen beschrijven hoe onvoorbereid ze eigenlijk waren op de realiteit van het vak. Naast het uitvoeren van de medische handelingen, hebben zij ook de dagelijkse leiding over onderbemande teams, waarin het ziekteverzuim hoog is. Het zelfsturende karakter houdt ook in dat zij verantwoordelijk zijn voor het correct verantwoorden van de geleverde zorg aan zorgverzekeraars. Werkdagen van 13 uur, waarin tussen de administratieve beslommeringen door, ook nog intensieve stervensbegeleiding moet worden geleverd zijn geen uitzondering.

Dat alles roept vragen op over hoe doordacht dit systeem eigenlijk is ingevoerd. Is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan of de groeiende groep thuiswonende ouderen wel opgevangen kan worden door het beperkte aantal wijkverpleegkundigen? En hoe haalbaar zijn die doelstellingen van 2022 eigenlijk? Is de 72 miljoen euro die staatssecretaris van Rijn heeft toegezegd om het imago op te vijzelen voldoende om jonge verpleegkundigen aan te trekken, of zijn de problemen fundamenteler? In de Arbeidsmarktagenda 2023, waarover overheid en sector de afgelopen tijd vergaderden, komen we bijvoorbeeld veel goede bedoelingen tegen (werken met ouderen is cool!), maar hoe die moeten worden gerealiseerd blijft vooralsnog erg vaag.

Dit onderzoek is in handen van

Huub Floor

Redacteur

Niels van Nimwegen

Verslaggever