Zorg aan huis

Gezondheid en zorg

De ouders van kinderen met veel behoefte aan zorg en begeleiding worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Want wie gaat die uitgebreide zorg leveren en betalen? Komt het van de gemeente? De zorgverzekeraar? Of toch de Rijksoverheid? Ouders worden wanhopig van de hoeveelheid regels waar ze aan moeten voldoen en de ingewikkelde aanvragen die ze moeten indienen om de zorg voor hun kinderen goed te regelen. Ook krijgen de kinderen te maken met veel wisselende hulpverleners, waardoor de continuïteit van de zorg in gevaar is.

We komen graag met je in contact als je hier mee te maken hebt. We zijn vooral erg benieuwd naar de ervaring van ouders van kinderen met een beperking en mensen die werkzaam zijn in de zorg. Hoe is het om elk jaar een nieuw WMO-gesprek te voeren, PGB aan te vragen of te proberen in de Wet langdurige zorg te komen? Met welke problemen word jij geconfronteerd? Tip ons via de site of mail ons op demonitor@kro-ncrv.nl 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Verkenning

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 09 oktober 21:25u, NPO2

412 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

maandag 17 september 2018

Deze week gaan we de eerste interviews opnemen voor onze uitzending over het regelen van zorg voor gehandicapte kinderen. We gaan onder meer langs bij Marjon en haar zoontje Aeron en bij Andor en Bettina en hun dochter Carmen. Carmen en Aeron zijn kinderen met met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

 

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

woensdag 05 september 2018

Voor de tweede uitzending in ons onderzoek 'Zorg aan huis' bekijken we hoe de zorg voor gehandicapte kinderen is geregeld. We spreken deze weken met ouders van kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (zevmb). Zij vertellen ons dat het een strijd is om goede zorg te regelen voor je kind en dat het vaak onduidelijk is onder welke zorgwet ze vallen: de Jeugdwet, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Ook treden er problemen op bij een overstap van de ene wet naar de andere. In de week van 19 september nemen wij de eerste interviews op. Tips zijn welkom!

Update van

Judith Meulendijks

Redacteur

maandag 26 februari 2018

Is er een oplossing voor de zorgval in zicht? In de uitzending opperde hoogleraar Robbert Huijsman om de indicatie voor verpleeghuiszorg pas in te laten gaan als iemand daadwerkelijk in een verpleeghuis woont. In het kamerdebat van 15 februari heeft minister de Jonge de kamer laten weten dat dit inderdaad de meest voor de hand liggende oplossing is. In mei komt hij met meer informatie. 

Update van

Niels van Nimwegen

maandag 11 december 2017

Gisteravond was onze uitzending over ouderen met dementie die in de  problemen komen als ze op de wachtlijst voor het verpleeghuis komen. Hoogleraar Robbert Huijsman ontdekte dit probleem en schreef een vak inhoudelijk zeer interessante analyse: https://www.skipr.nl/blogs/id3374-ouderen-met-dementie-in-zorgval.html 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

woensdag 06 december 2017

Nog twee dagen monteren en dan is de uitzending klaar. A.s. zondag  om 22:40 op NPO2 laten wij zien wat er gebeurt met mensen die op de wachtlijst komen voor een verpleeghuis en ineens minder zorg krijgen terwijl ze nog wel thuiswonen. 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

donderdag 30 november 2017

Vandaag de laatste opnames gemaakt voor onze uitzending van 10 december. Die gaat over wat er gebeurt als mensen van de thuiszorg naar de wachtlijst van het verpleeghuis gaan. 

Update van

Huub Floor

Verslaggever

Toon meer ontwikkelingen

Gezondheid en zorg / Zorg aan huis

Help ons!

Wij horen dat ziekenhuizen niet altijd ingericht zijn op meervoudig ernstig beperkte kinderen. Ouders moeten zelf 24 uur per dag aanwezig zijn om mee te helpen in het ziekenhuis, of een eigen verpleegkundige meenemen. Herkent u dat? Tip ons dan via het formulier of mail ons op demonitor@kro-ncrv.nl
Deel jouw ervaring

Huub Floor

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Het zorgdoolhof voor kinderen

dinsdag 09 oktober 2018

Ouders van kinderen met een ernstige beperking doen er vaak jaren over om de zorg voor hun kind thuis te regelen. Hoe kan het dat de bureaucratie goede en stabiele zorg in de weg staat?
Bekijk uitzending

Zorg aan huis, deel 2

zondag 10 december 2017

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.
Bekijk uitzending

Zorg aan huis

zondag 29 oktober 2017

Zorg aan huis is niet vanzelfsprekend. Door een ernstig tekort aan wijkverpleegkundigen krijgt niet iedereen de hoognodige zorg. Hoe kan dat?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Veelgestelde vragen

De overgang van de Zvw / Wmo naar de Wlz. 

Enkele cijfers om je een indruk te geven van de omvang van dit probleem. Nu al staan er 25.000 vacatures open in de ouderenzorg. In 2022 moeten thuiszorgorganisaties nog eens 30.000 nieuwe medewerkers aan het werk hebben om de stijgende vraag naar langdurige zorg te kunnen bedienen. In de gehele zorgsector zijn dat er maar liefst 125.000. Het aantal studenten dat zich de afgelopen jaren op een MBO of HBO-opleiding verpleegkunde inschreef? Tussen de 24- en 25.000. Te weinig om de huidige uitstroom van gepensioneerde en overspannen collega’s op te vangen, laat staan de toekomstige tekorten. Bovendien kiest het leeuwendeel van deze studenten liever voor een baan in het ziekenhuis, dan in de langdurige zorg voor ouderen.

 De sector kampt met een slecht imago, aldus zorgverzekeraars. Jongeren zouden weinig trek hebben in wasbeurten en steunkousen. Maar dat lijkt slechts een deel van het verhaal. Jonge verpleegkundigen beschrijven hoe onvoorbereid ze eigenlijk waren op de realiteit van het vak. Naast het uitvoeren van de medische handelingen, hebben zij ook de dagelijkse leiding over onderbemande teams, waarin het ziekteverzuim hoog is. Het zelfsturende karakter houdt ook in dat zij verantwoordelijk zijn voor het correct verantwoorden van de geleverde zorg aan zorgverzekeraars. Werkdagen van 13 uur, waarin tussen de administratieve beslommeringen door, ook nog intensieve stervensbegeleiding moet worden geleverd zijn geen uitzondering.

Dat alles roept vragen op over hoe doordacht dit systeem eigenlijk is ingevoerd. Is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan of de groeiende groep thuiswonende ouderen wel opgevangen kan worden door het beperkte aantal wijkverpleegkundigen? En hoe haalbaar zijn die doelstellingen van 2022 eigenlijk? Is de 72 miljoen euro die staatssecretaris van Rijn heeft toegezegd om het imago op te vijzelen voldoende om jonge verpleegkundigen aan te trekken, of zijn de problemen fundamenteler? In de Arbeidsmarktagenda 2023, waarover overheid en sector de afgelopen tijd vergaderden, komen we bijvoorbeeld veel goede bedoelingen tegen (werken met ouderen is cool!), maar hoe die moeten worden gerealiseerd blijft vooralsnog erg vaag.

Dit onderzoek is in handen van

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl