Wilde zwijnen

Natuur en milieu

Met enige regelmatig zien we ze opduiken in de lokale pers: berichten over roedels everzwijnen in bossen waar ze al een eeuw niet meer zijn gesignaleerd. Natuurliefhebbers reageren verheugd, maar boeren kijken met argusogen naar ‘de nieuwe wildernis’ aan de rand van hun bedrijven. Wij vragen ons af: zijn die wilde zwijnen een probleem?

Intensieve landbouw en varkenshouderij gaan moeilijk samen met wilde zwijnen. Het gewroet in akkers beschadigt gewassen en de zwijnen kunnen ook dierziektes met zich meedragen die in theorie zouden kunnen overspringen op vleesvarkens. Aan verkeersregels houden zwijnen zich bovendien ook niet, met alle risico’s van dien voor automobilisten.

Op papier zijn de evers er ook niet. Op twee plekken na - De Veluwe en de Limburgse Meinweg - geldt in Nederland een zogenoemde ‘nulstand’. Ieder zwijn dat zich buiten deze twee aangewezen leefgebieden begeeft is in principe kanonnenvoer voor jagers. Dat de natuur zich niet zo makkelijk in beleid laat vangen, bewijst de onstuitbare opmars van zwijnen in het zuiden van Limburg, de Peel en in het Brabantse Leenderbos. De dieren planten zich razendsnel voort en laten zich moeilijk verschalken door jagers, die op vrijwillige basis het wildbeheer uitvoeren voor de provincie. Inmiddels zijn zelfs tot vlak onder Den Bosch zwijnen gesignaleerd.  

De discussie over het loslaten van die nulstand is dan ook in volle hevigheid losgebarsten. Wij willen de komende weken dieper in de wereld van het everzwijn duiken.  Is zijn opmars nog te stuiten? Of moeten we dat eigenlijk helemaal niet willen ? En wie kan ons helpen het mysterie op te lossen van de ‘parachutezwijntjes’, die de afgelopen jaren steeds vaker opduiken? Laat het ons weten via het tipformulier.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Research

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 11 september 21:25u, NPO2

22 tips

ontvangen

jagers, boeren, natuurbeschermers

gezocht

Natuur en milieu / Wilde zwijnen

Heb jij veel te maken met wilde zwijnen?

We komen graag in contact met mensen die ons mee kunnen nemen in de wereld van het wilde zwijn. Is zijn opmars nog te stuiten? Of moeten we dat eigenlijk helemaal niet willen ? En wie kan ons helpen het mysterie op te lossen van de ‘parachutezwijntjes’? Laat het ons weten via het tipformulier.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Wilde zwijnen

dinsdag 11 september 2018

Het wilde zwijn komt op steeds meer plekken voor. Goed nieuws voor natuurliefhebbers, maar boeren zijn ze liever kwijt dan rijk. Een besmettelijke dierziekte zet de verhoudingen op scherp.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl