Politiegeweld

Veiligheid en handhaving

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig mogelijk moeten worden beëindigd. Dat betekent niet dat een agent zomaar een wapen mag trekken of iemand tegen de grond mag werken. Wanneer en hoe de politie geweld mag toepassen is gevat in richtlijnen, die momenteel worden herschreven, (de zogeheten Ambtsinstructie). Ook worden nieuwe geweldsmiddelen zoals het stroomstootwapen overwogen. Op die twee voorgenomen veranderingen uiten een aantal grote organisaties forse kritiek. Daarom vragen wij ons af: hoe goed kun je politiegeweld eigenlijk controleren?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

55 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Politiegeweld

Oproep: politiegeweld

Agenten mogen als enigen geweld toepassen in hun beroep. Dat is soms ook de enige manier om een situatie snel tot een goed einde te brengen, maar zomaar geweld gebruiken mag niet. Wij zijn benieuwd of dit goed te controleren is. Heb jij (burgers, maar ook zeker agenten) te maken gehad met politiegeweld? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

De grenzen van politiegeweld

dinsdag 30 oktober 2018

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. De registratie van incidenten vertoont echter nog gebreken. Hoe goed kun je politiegeweld controleren?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

Robbert ter Weijden

Verslaggever

robbert.terweijden@kro-ncrv.nl