Overlast vliegtuigen

Wonen en leefomgeving

Schiphol is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die trend zal zich in de komende jaren naar verwachting doorzetten. De nationale luchthaven is goed voor de economie en bovendien willen we ook massaal op vakantie. Maar er is een keerzijde. Sommige omwonenden ervaren (geluids)hinder en maken zich zorgen om hun gezondheid vanwege de uitstoot van onder andere ultrafijnstof.  Gaat de groei van Schiphol en de nieuwe luchthaven in Lelystad wel samen met een rustig en gezond leven? We zijn benieuwd naar uw mening en ervaringen en vervolgen ons onderzoek: Overlast vliegtuigen.

 Schiphol mag tot 2020 jaarlijks 500.000 vliegbewegingen uitvoeren, het zogenoemde vluchtenplafond. Ingesteld om (geluids) overlast en milieuschade te beperken. Het nieuwe regeerakkoord maakt het echter mogelijk om meer vliegbewegingen uit te voeren dan deze 500.000, zolang de hinder en milieuvervuiling als gevolg van de vluchten niet toeneemt. Dit zou door de komst van nieuwe stillere en schonere toestellen dus tot een forse toename van het aantal vluchten kunnen leiden.

In de nieuwe berekeningen om het vliegverkeer te laten groeien worden de concentraties ultrafijnstof niet meegenomen. Onderzoek van TNO uit 2014 laat zien dat er rondom de luchthaven een hogere concentratie ultrafijnstof is gemeten. Het gaat om 555.000 woningen die bij Schiphol liggen. Deze verhoging van ultrafijnstof is afkomstig van de luchtvaart. Gezondheidswetenschappers geven aan dat juist ultrafijnstof heel schadelijk kan zijn.  De munisucle deeltjes kunnen in de longen, bloedbaan, het hart en de hersenen terechtkomen. 

Hoe gaat het kabinet om met aan de ene kant de mogelijke gezondheid- en milieuschade die veroorzaakt wordt door het vliegverkeer en aan de andere kant de groei van de luchthaven Schiphol en de regionale vluchthavens zoals Lelystad Airport?  

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Abonneer je dan hieronder op onze nieuwsbrief!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 29 mei 21:25u, NPO2

250 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

8

Laatste ontwikkelingen

dinsdag 29 mei 2018

Omwonenden van Schiphol maken zich zorgen over luchtvervuiling door vliegtuigen. ‘We delen de zorgen over ultrafijnstof,’ zegt André van den Berg, commercieel directeur Royal Schiphol Group. Maar het is volgens hem niet noodzakelijk om nu al maatregelen te treffen.

 

Lees hier verder en kijk vanavond om 21.25 uur naar de uitzending van De Monitor op NPO2.

 

Andre van den Berg, CCO Royal Schiphol Group

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

dinsdag 15 mei 2018

Bewonersorganisaties rondom zes luchthavens in Nederland verenigen zich in een Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL). Vandaag roepen ze de Tweede Kamer op de groei van de luchtvaart te stoppen. De Monitor was erbij. Lees het artikel hier.

LBBL overhandigt manifest

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

donderdag 03 mei 2018

Is wonen bij een vliegveld slecht voor je gezondheid? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt wat luchtvervuiling doet met de longen van basisschoolkinderen. Bekijk de hele video hier.

Onderzoek RIVM ultrafijnstof

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

donderdag 01 februari 2018

We zijn begonnen met de opnames voor onze uitzending van 20 februari. Eerst Teun maar eens laten ervaren hoe het is om vlakbij een luchthaven te wonen. 

Teun ervaart vliegtuiglawaai

 

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

woensdag 24 januari 2018

Op bezoek geweest in Aalsmeer. Langs bij Bert en Hanneke. Ze wonen al 50 jaar in Aalsmeer. Vorig jaar kregen ze meer dan 100.000 vliegtuigen over hun huis. 

 

https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/500-vliegtuigen-in-een-dag-over-je-huis-je-hebt-geen-rust-meer

Update van

Odette Joosten

Verslaggever

Toon meer ontwikkelingen

Wonen en leefomgeving / Overlast vliegtuigen

We horen graag je verhaal!

Ervaar jij hinder van toenemend vliegverkeer boven Nederland? Heeft klagen daarover zin? Of kan je redenen aandragen waarom de economische belangen en voordelen zwaarder zouden moeten wegen dan de klachten van omwonenden van de vliegvelden? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Ultrafijnstof en vliegverkeer

dinsdag 29 mei 2018

Mensen rondom Schiphol en de regionale luchthavens maken zich zorgen om hun gezondheid. Hoe ongezond is de uitstoot van vliegtuigen? En wat zijn de regels voor ultrafijnstof?
Bekijk uitzending

Woningbouw rondom Schiphol

dinsdag 20 februari 2018

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Laura Das

Redactie

laura.das@kro-ncrv.nl

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl