Overlast vliegtuigen

Verkeer en vervoer

Schiphol is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die trend zal zich in de komende jaren naar verwachting doorzetten. De nationale luchthaven is goed voor de economie en bovendien willen we ook massaal op vakantie. Maar er is een keerzijde. Sommige omwonenden ervaren (geluids)hinder en zitten niet te wachten op nog meer vluchten. Gaat de groei van Schiphol en de nieuwe luchthaven in Lelystad wel samen met een rustig en gezond leven? We zijn benieuwd naar uw mening en ervaringen en openen een nieuw onderzoek: Overlast vliegtuigen.

 

Schiphol mag tot 2020 jaarlijks 500.000 vliegbewegingen uitvoeren, het zogenoemde vluchtenplafond. Ingesteld om (geluids) overlast en milieuschade te beperken. Het nieuwe regeerakkoord maakt het echter mogelijk om meer vliegbewegingen uit te voeren dan deze 500.000, zolang de hinder en milieuvervuiling als gevolg van de vluchten niet toeneemt. Dit zou door de komst van nieuwe stillere en schonere toestellen dus tot een forse toename van het aantal vluchten kunnen leiden.

 

Rutte III wil ook dat er op Schiphol meer ruimte komt voor zakelijk en intercontinentaal luchtverkeer. De regionale vluchthavens, zoals het Lelystad Airport, moeten dan vooral zorgen voor de vakantievluchten. Maar wat als jij precies onder zo’n nieuwe vakantieroute woont? De afgelopen weken zorgde de op handen zijnde opening van dit vliegveld – nu gepland in april 2019 – al voor de nodige protesten en discussies over milieueffecten, aanvliegroutes en economische belangen.

 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Abonneer je dan hieronder op onze nieuwsbrief!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

118 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

8

Laatste ontwikkelingen

donderdag 01 februari 2018

We zijn begonnen met de opnames voor onze uitzending van 20 februari. Eerst Teun maar eens laten ervaren hoe het is om vlakbij een luchthaven te wonen. 

Teun ervaart vliegtuiglawaai

 

Update van

Yvonne Verkaik

Redacteur

woensdag 24 januari 2018

Op bezoek geweest in Aalsmeer. Langs bij Bert en Hanneke. Ze wonen al 50 jaar in Aalsmeer. Vorig jaar kregen ze meer dan 100.000 vliegtuigen over hun huis. 

 

https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/500-vliegtuigen-in-een-dag-over-je-huis-je-hebt-geen-rust-meer

Update van

Odette Joosten

Verslaggever

Toon meer ontwikkelingen

Verkeer en vervoer / Overlast vliegtuigen

We horen graag je verhaal!

Ervaar jij hinder van toenemend vliegverkeer boven Nederland? Heeft klagen daarover zin? Of kan je redenen aandragen waarom de economische belangen en voordelen zwaarder zouden moeten wegen dan de klachten van omwonenden van de vliegvelden? Laat het ons weten.
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring

Uitzendingen

Woningbouw rondom Schiphol

dinsdag 20 februari 2018

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

Odette Joosten

Verslaggever