Online oplichting

Wet-en regelgeving

De anonimiteit op internet is groot. Hoe weet je of de persoon waarmee je chat ook daadwerkelijk bestaat? Steeds vaker zijn mensen op datingsites slachtoffer van nepprofielen: niet bestaande personen met profielfoto’s gestolen van bijvoorbeeld Facebook. Afgelopen week kregen we een tip van een Deense journalist. Hij waarschuwt ons voor oplichting door Nederlandse datingsites. 

 

De Deense verslaggever doet onderzoek naar dit soort online datingsites en is in contact gekomen met een Deense medewerker die tientallen nepprofielen beheert. De medewerker laat zien hoe hij chat met mannen die op zoek zijn naar de liefde en niet door hebben dat de vrouw, waarmee ze denken contact te hebben, in werkelijkheid een man is. Eén euro per chat wordt er betaald. Soms geven de bezoekers van datingsites honderden euro’s uit in de hoop de vrouw van hun dromen te ontmoeten, maar van een date komt het nooit. Opmerkelijk: het bedrijf dat achter de Deense datingsite zit is in Nederland gevestigd. En ook bij ons is de Nederlandse versie van de website online. 

 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Abonneer je dan hieronder op onze nieuwsbrief!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Research

We hebben een tip van een Deense journalist. Hij waarschuwt ons voor oplichting door Nederlandse datingsites. We zijn op zoek naar mensen die hier ervaring mee hebben. Ben jij slachtoffer van misleidende datingsites of ben je als chatmedewerker werkzaam in deze branche? Tip ons dan.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

14 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wet-en regelgeving / Online oplichting

Ben jij slachtoffer van nepprofielen op datingsites?

We zijn op zoek naar mannen én vrouwen die slachtoffer zijn geworden van nepprofielen op datingssites. Wil jij je verhaal (anoniem) vertellen? Vul dan ons tipformulier in. Ook willen we in contact komen met medewerkers die dit soort nepprofielen beheren (of beheerden). Hoe werkt het? Hoeveel geld wordt ermee verdiend? Meld je bij ons. Uiteraard gaan we vertrouwelijk met de informatie om.
Deel jouw ervaring

Miranda Grit

Verslaggever

Deel jouw ervaring

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Miranda Grit

Verslaggever

Karlijn Vernooij

Redacteur