Lokaal bestuur

Wet-en regelgeving

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.

 

Belangrijk gegeven is dat er steeds minder journalisten zijn die gemeentes goed volgen. Ook de democratische controle door goede en kritische lokale politici staat onder druk. Mensen zijn namelijk nauwelijks voor een baan als gemeenteraadslid te porren. De vijver waaruit partijen moeten rekruteren wordt steeds kleiner.

 

En dus neemt het risico op misstanden zo toe. Want als er minder controle is, komt een misstap van een lokale bestuurder of een ambtenaar minder snel boven tafel, zo lijkt het. En welke gevolgen heeft dat voor jou? Meld ons jouw ervaringen!

 

In onze volgende uitzending binnen dit dossier besteden we aandacht aan wat je kan doen wanneer je als bewoner last hebt van nabijgelegen industrie. Wat doe je als je het niet eens bent met de verleende vergunningen, of met het bestemmingsplan in jouw gemeente? Tipgevers melden ons dat het lastig is wanneer je als bewoner last hebt van geluid, stank of verkeer. Zolang de fabriek die daar de oorzaak van is aan de vergunde regels voldoet kunnen bewoners weinig, ook als ze vinden dat de situatie steeds onleefbaarder wordt.

 

Heb je een tip voor ons onderzoek? Laat van je horen door het tipformulier in te vullen, dan nemen wij contact met je op!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op dinsdag 02 oktober 21:25u, NPO2

481 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Laatste ontwikkelingen

maandag 17 september 2018

Afgelopen week maakten we opnames in Eerbeek en Renkum. In het laatste dorp woonden we een raadsvergadering bij over overlast van een papierfabriek. 

Filmen bij de raadsvergadering in Renkum

Update van

Anne Mae van Tilburg

Redactie

Toon meer ontwikkelingen

Uitzendingen

Overlast door industrie

dinsdag 02 oktober 2018

Wonen in de buurt van industrie kan overlast veroorzaken. In Renkum zorgt dit voor spanning tussen bewoners en fabriek. Hoe maakt lokaal bestuur afwegingen tussen economisch belang en leefbaarheid?

Bekijk uitzending

Lokaal Bestuur

zondag 30 april 2017

Wat als je als burger aanklopt bij je gemeente omdat je last hebt van illegale bedrijvigheid? Staat de gemeente dan aan jouw kant of wordt ervoor gekozen om de illegale praktijken te legaliseren?

Bekijk uitzending

Lokaal Bestuur - KN_1689210

zondag 12 maart 2017

Bouwen in strijd met het bestemmingsplan mag niet. Maar hoe gaan gemeentes om met illegale bouw of bedrijvigheid? En als er overlast ontstaat, nemen zij dan de belangen van burgers serieus?

Bekijk uitzending

Q-koorts - KN_1683597

zondag 25 september 2016

De komst van een mega-geitenstal in het dorp Maasdriel zorgt voor grote opwinding onder de lokale bevolking. Is er wel genoeg rekening gehouden met de mogelijke gezondheidsrisico's, zoals Q-koorts?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

Anne de Blok

Verslaggever

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Nina van Nieuwkoop

Redactie

Niels van Nimwegen

Verslaggever

Anne Mae van Tilburg

Redactie