Klimaatconflict in de polder

Natuur en milieu

Waarom zijn veel mensen tegen windmolens, ook al zijn ze wél voor een duurzamer Nederland? Waarschijnlijk omdat de verduurzaming tot in hun eigen achtertuin reikt. Dan ontstaat, al dan niet begrijpelijk, verzet.

Deskundigen zeggen dat het windmolenverzet nog maar het begin is van lokale conflicten over het klimaat. Dat komt omdat er nog ontzettend veel moet gaan gebeuren. Er zijn nog lang niet genoeg windmolens en zonnepanelen, er moet iets gebeuren met de auto's en industrie en onze huizen moeten van het gas af. Dat gaat mensen raken.

Wij zijn benieuwd hoe gemeentes dat gaan aanpakken. Hebben ze een plan voor hun belofte om energieneutraal te worden? Leggen ze uit wie dat pijn gaat doen? En dan zijn er ook nog gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wij zijn geïnteresserd in de vraag wat voor verhaal die partijen over deze energietransitie gaan vertellen.

 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Weten gemeenten wel wat ze moeten doen om al hun energie duurzaam op te gaan wekken? En durven ze de gevolgen daarvan aan hun burgers en kiezers te vertellen? Je ziet het dinsdag 13 maart om 21:25 op NPO2.

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

103 tips

ontvangen

Laatste ontwikkelingen

donderdag 15 maart 2018

Onze uitzending heeft meer dan 80 concrete tips opgeleverd voor een mogelijk vervolg. We gaan in een paar artikelen meer over die reacties vertellen. 

Update van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

dinsdag 13 maart 2018

Vanavond is onze uitzending over het Klimaatconflict in de polder. Wat willen lokale politici doen om energieneutraal te worden? Weten zij hoe groot die opgave is en wat de keuzes zijn die gemaakt moeten worden? Je ziet het om 21:29 op NPO2. 

Klimaatconflict in de polder

Update van

Huub Floor

Redacteur

maandag 26 februari 2018

Trouw schreef dit weekend dat alle partijen lokaal duurzaam zijn. Maar geven ze ook concreet aan hoe ze die duurzaamheid gaan invullen? En gaat dit pijn doen bij de inwoneres? Lees ons artikel!

Update van

Huub Floor

Redacteur

donderdag 22 februari 2018

Deze week maken we opnamens voor onze uitzending van 13 maart. Via Groningen, Apeldoorn, Schagen en Wassenaar reist Teun Nederland door met de vraag hoe gemeenten omgaan met het opwekken van duurzame energie. Kijk 13 maart naar de uitzending voor het resultaat! 

Update van

Huub Floor

Redacteur

woensdag 31 januari 2018

Morgen gaan we naar het Jaarcongres van het Gelders Energieakkoord. Daar komen veel interessante mensen met info over hoe het gemeentes vergaat. Vrijdag een artikel hierover.

Update van

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Toon meer ontwikkelingen

Natuur en milieu / Klimaatconflict in de polder

Ben jij het eens met de manier waarop jouw gemeente verduurzaamt?

Iedere gemeente in Nederland moet op een of andere manier vergroenen. Of dat nou die windmolen is, een mestvergister of een extra woonwijk van het gas af. Hoe is dat bij jullie in de gemeente? Wij horen daar graag meer over.
Deel jouw ervaring

Huub Floor

Redacteur

Deel jouw ervaring

Uitzendingen

Klimaatconflict in de polder

dinsdag 13 maart 2018

Bijna alle gemeenten willen duurzaam zijn. Maar lukt dat ze ook? Een zoektocht langs verschillende regio's met de vraag hoe ver politici willen gaan voor schone energie.

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Dit onderzoek is in handen van

Huub Floor

Redacteur

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever