Geluidsoverlast

Natuur en milieu

Onze moderne wereld is te lawaaiig: verkeers, blèrende sirenes, terrassen die tot laat in de avond open zijn. Die kakofonie aan stadsgeluid vinden we heel normaal, maar is ondertussen desastreus voor onze gezondheid. Wetenschappers vinden steeds meer bewijs voor het feit dat voortdurende blootstelling aan lawaai bijdraagt aan het ontstaan van hart- en vaatziekten, depressies en leerproblemen bij kinderen. 

Afgelopen november publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het dringende advies aan overheden om omgevingslawaai drastische te verminderen. 1 op de 3 Nederlanders wordt dagelijks blootgesteld aan niveaus die volgens de WHO onverantwoord hoog zijn. Een voorbeeld. In de nieuwe richtlijnen van de WHO wordt geadviseerd om geluid door wegverkeer terug te dringen tot gemiddeld 53db per etmaal en 45 db in de nacht. Er is volgens de onderzoekers zeer sterk wetenschappelijk bewijs dat dagelijkse blootstelling aan hogere niveaus leidt tot een grotere kans op hartfalen. Het Europese Milieuagentschap schat in dat per jaar een kleine 17.000 Europeanen een voortijdige dood sterven als gevolg van blootstelling aan teveel omgevingslawaai.

Welke impact heeft het geluid dat we normaal zijn gaan vinden? En, wat gebeurt er eigenlijk om onze steden, dorpen en natuurgebieden stiller te maken? Met die vragen wil ik de komende tijd aan de slag. En dat doe ik graag met jouw hulp.

Zo wil ik graag in kaart brengen waar in Nederland de herrie het heftigst is en wat de invloed is op de gezondheid van bewoners. Maar ik wil ook weten wat we daar zelf aan kunnen doen. We zijn immers allemaal zowel slachtoffer als veroorzaker van dit milieuprobleem. Laat jij je auto staan, nu je weet dat je buurman daar wel eens hartaanval van kan krijgen? Het is te makkelijk om alleen van de overheid te vragen dit op te lossen. In Brussel, New York en Parijs hebben ze de afgelopen jaren ervaring opgedaan met burgerwetenschap. Bewoners van deze steden hebben met hun telefoon of kleine computers herrie gemeten en gewaardeerd. Op basis van die data zijn lawaaikaarten gemaakt, waarmee beleidsmakers weer aan de slag kunnen. Door de maximumsnelheid te verlagen bijvoorbeeld, of wegen anders in te richten. Welke kansen bieden deze projecten voor Nederland?

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

336 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitzending: Jaarlijks overlijden duizenden mensen door geluidshinder

zondag 22 september 2019

We hebben steeds meer herrie om ons heen. Een op de drie mensen wordt blootgesteld aan geluidniveaus die volgens wetenschappers onverantwoord hoog zijn. Het moet dus stiller. De vraag is alleen: hoe?

Bekijk uitzending

Geluidsoverlast

zondag 10 september 2017

Bijna tot wanhoop gedreven: mensen die dagelijks worden geconfronteerd door mysterieuze bromtonen. En vaak is de veroorzaker van deze geluidsoverlast niet te achterhalen. Wat is hier aan de hand?
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Niels van Nimwegen

Verslaggever

Marjolein Schut

Redacteur