Discriminatie

Werk en inkomen

Zwangerschapsdiscriminatie

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten. Je moet het op je werk gaan vertellen en je krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie. 

 

Je tijdelijke contract wordt bijvoorbeeld niet verlengd, je baas doet flauw over je verlof of je krijgt pas een nieuw contract aangeboden na je verlof: het zijn allemaal voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie. En het komt veel voor. “De meeste vragen en meldingen die het College voor de Rechten van de Mens in 2018 ontving, betroffen discriminatie vanwege geslacht, waarvan het merendeel handelde over zwangerschap,” lezen we op de website van het College. 

 

Flexwerkers

Vooral flexwerkers hebben ermee te maken. Uit onderzoek van het College blijkt verder dat van de vrouwen van wie het contract afliep rond hun zwangerschap, 44 procent geen verlenging kreeg vermoedelijk omdat ze zwanger waren. Volgens het CBS worden vrouwen met een flexibel contract minder snel moeder, ook als rekening wordt gehouden met verschillen tussen vaste en flexibele werknemers in leeftijd, herkomst en inkomen. 

 

De Monitor onderzoekt hoe het kan dat deze vorm van discriminatie anno 2020 nog steeds voorkomt. Wat is de rol van zwangere vrouwen zelf? En doen werkgevers en overheid genoeg om vrouwen gelijke kansen te geven, ook tijdens hun zwangerschap? 

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Zwanger en genaaid

maandag 17 februari 2020

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer: het mag niet, maar het gebeurt wel. Doen overheid en werkgevers genoeg om het aan te pakken?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl