De Plasticplaag

Natuur en milieu

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven: zonder plastics bijvoorbeeld geen koffiezetapparaat, geen televisie en geen comfortabele tuinstoel. Tot slot verpakken we ons eten ermee; dankzij het kunststof laagje blijft onze komkommer schoon en kunnen we ‘m langer bewaren. Inmiddels lopen we echter tegen de keerzijde van ons massale plasticgebruik aan. Het goedje zwerft door onze natuur, waar dieren er last van hebben. En met het afval kunnen we nog steeds niet zoveel als we zouden willen. Er zijn immers honderden soorten plastics: de ene kunnen we goedkoop en makkelijk recyclen tot een nieuw product, de andere gaat linea recta de verbrandingsoven in. Een deel van ons plastic afval belandt bovendien aan de andere kant van de oceaan in armere landen, die het niet altijd goed kunnen verwerken. Wij onderzoeken hoe we omgaan met ons plastic: wie ruimt het op als het in de natuur komt? En wat gebeurt er met de plastics die we wel netjes inzamelen? Weet jij hier meer over? Laat het ons weten!!

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Uitzending

Meer weten over waar ons plastic afval belandt? Kijk dan zondag 13 oktober naar De Monitor op NPO2!

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte

148 tips

ontvangen

Natuur en milieu / De Plasticplaag

Erger jij je ook zo aan al dat verpakkingsplastic?

Wij gaan verder met ons onderzoek naar de Plasticplaag. Waar blijven al die plastic verpakkingen die we elke dag bij het vuilnis gooien? Gebruiken we die opnieuw of verdwijnen ze naar verre landen? Weet jij hier meer over? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Karen Geurtsen

Redacteur

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitzending: Waar belandt ons plastic afval?

zondag 13 oktober 2019

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw tips.

Bekijk uitzending

De Plasticplaag: wie moet onze rivieren schoon houden?

zondag 15 september 2019

Het plastic in onze rivieren hoopt zich op. Dieren en mensen hebben er last van. Hoe gaan we om met deze keerzijde van ons massale plasticgebruik? Wie houdt onze rivieren schoon?

Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Karen Geurtsen

Redacteur

Silvia Geurts

Redacteur

Odette Joosten

Verslaggever

Herman Vijlbrief

Verslaggever