Buddy, de schuldpreventie-app, is niet meer. Het bedrijf Buddy-Payment heeft faillissement aangevraagd. Gemeenten wilden de app die mensen met geldproblemen hielp om geen verdere schulden te krijgen, niet langer financieren.  

De Buddy-app was bedacht voor mensen met geldstress. Een soort digitaal huishoudboekje, ook wel de ‘financiële vriend in je broekzak’ genoemd. Uit onderzoek van Pointer en Follow the Money bleek vorig jaar al dat de app niet deed wat het beloofde.

Mensen die de app op hun telefoon hadden, krijgen geen hulp meer. Een gesprek met Camiel Kuiper, directeur van het bedrijf achter de app en Sebastiaan Brommersma van Follow the Money.

Buddy-app failliet

Gemeente wil mensen met schulden helpen

Mensen die hun geldzaken niet op orde krijgen, melden zich vaak pas bij de gemeente als er problematische schulden zijn ontstaan. Dat kan wel vijf jaar duren, met een opgelopen schuld van gemiddeld 40.000 euro. Gemeenten willen er alles aan doen om mensen in een vroeg stadium te helpen en ondersteunden daarom de ontwikkeling van de Buddy-app.

Financiële stress verergerde door app

Maar Buddy leverde niet wat de app beloofde. Mensen werden tureluurs van alle meldingen en erger nog, de app kon niet omgaan met inkomsten op verschillende data en maakte daardoor foute analyses. De bedoeling was om een aparte rekening te maken waarop het geld voor vaste lasten werd weggezet. Dat laatste is nooit gerealiseerd.

Innovatie mislukt, gebruikers de dupe

Mensen waren terughoudend bij het idee om behalve hun persoonsgegevens ook een koppeling met hun bankrekening te delen met Buddy. In totaal waren er te weinig gebruikers. Toen de gemeenten voor de verdere ontwikkeling van de Buddy-app opnieuw een forse investering moesten doen, haakten ze af. Mensen met het risico op problematische schulden, moeten nu net als altijd fysiek om hulp vragen bij het loket van de gemeente.

Buddy, de fintech utopie

Buddy, de fintech utopie

Makers