Schulden

Werk en inkomen

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet?

We zoeken uit wat we in Nederland aan dit probleem doen. Veel mensen die eenmaal in de schulden zitten, komen er moeilijk uit, zeker op bijstandsniveau. Kiezen ze wel de beste oplossingen voor hun probleem? Als de gemeente niet kan helpen, dan zijn veel mensen aangewezen op een bewindvoerder. Die kan hulp bieden om sneller uit de schulden te komen. Maar dat werkt niet altijd zoals het hoort. Sommige mensen komen daardoor eerder van de regen in de drup.

In onze uitzending van 24 januari 2016, hebben we aandacht besteed aan dit onderzoek. Die uitzending is hier terug te vinden. Na de uitzending gaat ons onderzoek verder. We verleggen de focus van ons onderzoek naar incassobureaus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het in die sector mis blijft gaan: te hoge kosten, nepdagvaardingen sturen, zelfs intimidatie. Wat is hiervan de reden en hoe kan het beter?

Ons onderzoek breidt zich uit. We krijgen tips binnen dat er verdiend kan worden aan schulden. En dat de incassobranche het zwaar heeft en dat de zware concurrentie sommigen misschien tot wanpraktijken drijft. Het roept meer vragen bij ons op. Heb je hier ervaring mee? Heeft u vorderingen die zijn doorverkocht? Of heb je misschien incassokosten die niet lijken te kloppen? Laat het ons weten en mail ons op tip insturen.

Lees verder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Status onderzoek

Opnames

Deel jouw ervaring Blijf op de hoogte
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

231 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Schulden

Onterecht beschuldigd van bijstandsfraude?

Voor ons onderzoek Schulden zijn we op zoek naar mensen die door een conflict met een uitkeringsinstantie uit de schuldhulpverlening zijn gezet. Kon je bijvoorbeeld niet aantonen dat je had voldaan aan de inlichtingenplicht of werd je om andere redenen beschuldigd van ‘fraude’? Welke gevolgen had dat voor je schuldhulpverleningstraject? We horen graag je verhaal!
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring

Artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Uitzendingen

Uitzichtloze schulden?

zondag 28 april 2019

Een grote groep Nederlanders zit diep in de schulden en komt daar maar lastig vanaf. Want de meest effectieve schuldenregeling is voor sommigen onbereikbaar. Hoe kan dat?

Bekijk uitzending

Schulden en incassobureaus

zondag 24 april 2016

De incassobranche staat onder druk. De concurrentie is moordend en dat kan leiden tot uitwassen. Hoever gaan incassobureaus als het gaat om het terugvorderen van geld? Wordt er verdiend aan schuld?
Bekijk uitzending

De hoge prijs van schulden

zondag 24 januari 2016

Wie schulden heeft en er zelf niet uitkomt, is aangewezen op gemeentelijke hulp. Maar lang niet altijd krijg je de nodige hulp. Sommige mensen lopen het risico om bedrogen uit te komen.
Bekijk uitzending

Deel dit onderzoek


Dit onderzoek is in handen van

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

Merel Driessen

Redacteur

merel.driessen@kro-ncrv.nl