Onderzoek Plastic recycling

Waarom jouw Dopper niet van gerecycled plastic is

zaterdag 23 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Onze duurzame Doppers worden vooralsnog gemaakt van fossiel plastic / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 23 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Geel, rood, blauw, groen… Onze redactie staat vol fleurige flessen. Deze hervulbare Doppers moeten ervoor zorgen dat er minder waterflesjes na eenmalig gebruik in de oceaan belanden. Een product met zo’n milieumissie is vast van gerecycled plastic gemaakt? “Zo simpel is dat niet.”

Voor ons onderzoek naar Plasticrecycling in coronatijd zoeken we producenten die gerecycled plastic gebruiken. Recyclers melden ons namelijk dat ze moeite hebben om hun plastic recyclaat aan de man te brengen. Dat komt doordat er minder geproduceerd wordt vanwege de coronacrisis, zeggen ze, maar ook omdat er zoveel concurrentie is van nieuw plastic, en nieuw plastic meestal makkelijker in geur, kleur en model te krijgen is dan gerecycled plastic. 
lees ook: Plastic-recycler: “We hebben de mond allemaal vol van duurzaam en groen, totdat het geld gaat kosten” dinsdag 12 mei
“Zo simpel is het niet”
We proberen zelf eens wat recyclaat te verkopen, en bellen een rondje langs producenten waarvan wij verwachten dat ze hun producten van gerecycled plastic maken. Nummer één op ons lijstje is de Dopper. Een merk met zo’n milieumissie zal toch zeker recyclaat gebruiken? 

Maar helaas, zo simpel is dat niet, legt Niels Heijman, product development manager bij Dopper ons uit. “We zitten met voedselveiligheidseisen. Het recycleproces moet in een gesloten cirkel gebeuren, waarbij je zeker weet dat er alleen voedselverpakkingen in het proces terechtkomen. En de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA moet dat proces goedkeuren.” Het moet binnen een closed loop gerecycled worden, legt Heijman uit. Dus je moet helemaal kunnen volgen wat er met het plastic gebeurd is. En dat is bijna niet te doen. Heijman: “Huishoudelijk afval komt bijvoorbeeld met vanalles in aanraking. Dan raakt het plastic vervuild en kunnen wij het niet meer gebruiken. Coca Cola lukt dat bijvoorbeeld wel, omdat zij zeker weten dat er niks anders met hun statiegeldflessen van PET gebeurt.”

Nu kun je je Dopper van twee meter hoog laten vallen
Dopper heeft wel geprobeerd om gerecycled plastic uit fabrieken te gebruiken. Heijman: “Dat is plastic uit een productieproces. Wat verder nergens anders is geweest.” Maar daarmee liepen ze tegen andere nadelen aan: “De valsterkte werd minder. Nu kun je je Dopper van twee meter hoogte laten vallen of ermee gooien, en blijft hij heel. Dan zou hij nog maar van 80 of 100 centimeter kunnen vallen.” Ook de geur bleek een probleem. Heijman: ”Het kreeg een hele penetrante kunststofgeur.” En ze kunnen hun herkenbare kleurtjes er niet aan geven. “Maar dat zouden we kunnen oplossen met een speciale grijze recyclevariant.”

Dopper kiest ervoor om te wachten tot de chemische recycling van polypropyleen, de plasticsoort waarvan zij hun flessen maken, beschikbaar is. Bij chemische recycling worden de polymeren gedeeltelijk of geheel tot de oorspronkelijke bouwstenen afgebroken. Die polymeren hebben dezelfde kwaliteit (zuiverheid) als die van de oorspronkelijke kunststof, en er kunnen hoogwaardige kunststoffen mee worden gemaakt met meer toepassingen dan met mechanisch recyclaat, waarbij het plastic alleen wordt gereinigd, vermalen en bewerkt. “Dat duurt nog een jaar of twee”, denkt Heijman. “Dan kunnen we gewoon van huishoudelijk afval Doppers maken, want bij chemische recycling hoef je je geen zorgen te maken over voedselveiligheid.”

De tussenfase met mechanisch gerecycled plastic slaat Dopper dus over. “Er zijn zat toepassingen waarin het nu wel al gebruikt kan worden: als het geen voedselverpakking is en er geen zware constructieve belemmeringen zijn.” Voorbeelden die hij noemt zijn prullenbakken, elektronica en lampen, maar ook wasmiddel- en shampooflessen. 

“Het gaat ons echt niet om de prijs”
En Dopper kunnen we er dus aan houden dat ze hun flessen van gerecycled plastic gaan maken, zodra de chemische recycling beschikbaar is? Heijman: “Ja, het gaat ons echt niet om de prijs. We hebben ook een onderzoekstraject lopen naar het gebruik van biobased polypropyleen. Dat is ook 1,2 tot 1,5 keer zoveel aan materiaalkosten als bij fossiel plastic. Bij chemisch gerecycled materiaal is het waarschijnlijk nog hoger, maar dat vinden we het waard.”

Meer weten? 
Wil je meer weten over wat er wel en niet gemaakt wordt van gerecycled plastic? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons onderzoek!

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek