“De schulden drukken heel zwaar op zijn geestelijke gezondheid, met name omdat hij in een cirkel zit die heel moeilijk te doorbreken is. Als moeder doet dit pijn om je zoon zo te zien.” Anita mailt ons over haar zoon die geluidstechnicus en zzp’er is. Door een belastingschuld van dertigduizend euro – doordat zijn boekhouder zijn belasting niet zou hebben betaald – zit haar zoon nu in de schuldhulpverlening. Hij moet nu zien rond te komen van zo’n zestig euro per week. 

“Omdat hij geen verstand had van financiële zaken, nam hij een boekhouder die zijn zaken regelde. Hij dacht: dat zit wel goed. Maar achteraf gezien was dat niet zo, want er werden rekeningen niet betaald”, vertelt Anita over de situatie waarin haar eenendertigjarige zoon belandde. We spreken Anita voor ons startende onderzoek naar zzp’ers en schulden.

Geen geld voor nieuwe boekhouder
Uiteindelijk liep de schuld op tot zo’n dertigduizend euro, aldus Anita die uitlegt dat de Belastingdienst een van de grote schuldeisers was. “Ik heb samen met hem gekeken naar een oplossing, en hem aangemeld bij de schuldhulpverlening voor zzp'ers”, vertelt ze.

“Ze wilden hem helpen, maar dan moest zijn boekhouding op orde zijn. Ze hebben hem een boekhouder aangeboden. Maar hij had helemaal geen geld om die te betalen.”

Zijn inkomsten namen verder af, terwijl zijn schuld steeds meer opliep. “Er werd beslag op zijn auto gelegd”, vertelt Anita. “Hij probeerde toen met de trein te reizen voor zijn werk maar dat was eigenlijk niet te doen vanwege de zware spullen die hij mee moet sjouwen.” Daarbij kwam dat zijn autoverzekering ook niet betaald bleek te zijn. “Hij moest voor de rechter komen en kreeg een forse boete”, vervolgt ze. “Dus had hij er weer een schuld bij van bijna 700 euro. Dat kan hij niet betalen, omdat hij weinig werkt, dus weinig inkomen heeft. Zo blijf je in cirkeltjes ronddraaien.”

Corona
Toen corona dit voorjaar ook nog eens als een bom insloeg en alle concerten en festivals werden afgelast, was er vrijwel geen werk meer voor de geluidstechnicus.

Hoewel Anita duidelijk zag dat de problemen haar zoon niet in de koude kleren gingen zitten, kon hij er moeilijk woorden aan geven. “Hij barstte dan gelijk in tranen uit”, legt ze uit. “De schulden drukken heel zwaar op zijn geestelijke gezondheid, met name omdat hij in een cirkel zat die heel moeilijk te doorbreken is. Als moeder doet dit pijn om je zoon zo te zien.”

Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten. Nadat zijn dossier geruime tijd op de plank had gelegen bij de schuldhulpverlening, kreeg hij uiteindelijk een bewindvoerder toegewezen en een betaalde boekhouder voor twee jaar.

Sinds kort heeft hij ook een baantje, hij werkt hij 24 uur per week in een productieplaats. “Hij houdt nu zo’n zestig euro per week over om van te leven”, zegt Anita over de schuldsaneringsmaatregelen. “Het is niet veel, maar hij vindt het niet erg en kan ervan rondkomen.” Ze vervolgt: “Helemaal stoppen als zzp’er wil hij niet. Als de coronacrisis straks voorbij is wil hij weer als geluidstechnicus aan het werk, daar ligt zijn hart.”