Oproep zorgfraude

Kritiek op zorginstelling: “Mag je zoveel geld overhouden aan de zorg?”

zondag 04 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

Aan het werk op een zorgboerderij. Dit is niet de zorgboerderij in het artikel. / ANP

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

zondag 04 oktober 2020 Leestijd: 2 min.

“Ik vind het echt raar dat de eigenaar een auto aanschaft van bijna honderdduizend euro en een tweede huis in het buitenland erop na houdt”, zegt Tim. Hij tipt ons omdat deze zorginstelling volgens hem niet geleverde zorg zou hebben gedeclareerd.   

“Kennissen van mij die problemen hadden en daarom niet langer thuis konden blijven, woonden een paar jaar geleden in een zorginstelling”, vertelt Tim* die beneden de grote rivieren woont. De jongens die volgens hem nergens anders naar toe konden, kregen een zorgindicatie zo vertelt hij. Tijdens hun verblijf daar hadden ze een baantje in de buurt. “Op sommige dagen dat ze naar hun werk gingen, declareerde de zorginstelling hun dagbesteding op dezelfde dag. Dat kan natuurlijk niet.”

Tweede huis
De eigenaar van de desbetreffende zorginstelling opende ook een zorgboerderij. We spreken Tim voor een verkennend onderzoek naar zorgfraude. Na een oproep over zorginstellingen en -boerderijen eerder dit jaar, waarin een een tipgever meldde dat het zorggeld niet aan de nodige zorg besteed zou worden, kregen we tientallen nieuwe meldingen binnen. Eerder maakte De Monitor een uitzending over pgb-fraude.

Ik vind het echt raar dat de eigenaar een tweede huis in het buitenland heeft en een nieuwe auto aanschaft van bijna honderdduizend euro.Tipgever Tim

“Ik vind het echt raar dat de eigenaar een tweede huis in het buitenland heeft en een nieuwe auto aanschaft van bijna honderdduizend euro”, beweert Tim. Hij vraagt zich af: “Mag je zoveel geld overhouden aan de zorg?”

Oproep: heb je ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling waarbij het zorggeld niet besteed wordt aan de zorg? Of werk je op een zorgboerderij en maak je je zorgen dat het geld niet altijd goed terechtkomt?  Laat het ons weten (eventueel anoniem). We zijn benieuwd naar je verhaal.

Een zorgboerderij biedt dagbesteding aan mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke of een verstandelijke beperking, psychische problemen, verslavingsproblemen of autisme. Maar ook ouderen, jongeren met leerproblemen kunnen er soms terecht. De cliënten helpen vaak bij het verzorgen van de dieren, of werken in de tuin of op het land.

Afhankelijk van de zorgvraag ontvangen de cliënten zorggeld via bijvoorbeeld een Persoons Gebonden Budget (PGB) of via de Wet langdurige zorg (Wlz).

Flinke groei
Het aantal zorgboerderijen is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Terwijl er in 1998 nog 75 zorgboerderijen waren, groeide het aantal in 2017 door naar 1.200, schat de branchevereniging Federatie Landbouw en Zorg. Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek liggen de aantallen overigens veel lager. Dat kan mede te maken hebben met het ontbreken van een degelijke registratie van zorgboerderijen in Nederland.

lees ook: “Een zorgboerderij met paarden: het lijkt wel een verdienmodel” maandag 01 juni

Op basis van eerdere tips die we binnenkregen (dit gaat niet over de zorginstelling van Tim), doken we dieper in enkele jaarverslagen van enkele zorgboerderijen. We kwamen bijvoorbeeld een winstuitkering tegen van tienduizenden euro’s bij een zorgboerderij. Ook zagen we winsten die afvloeiden naar een B.V., waar de zorgboer enig eigenaar van was. Dat is niet verboden, maar het roept wel vragen op: wordt het zorggeld altijd wel besteed waarvoor het bedoeld is?

* Deze naam is vanwege privacy gefingeerd, echte naam is bekend bij de redactie.

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

403 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / PGB-fraude

Heb jij ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling?

Heb je ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling waarbij zorggeld voor andere doeleinden wordt gebruikt dan voor de zorg? Of werk je op een zorgboerderij en maak je je zorgen dat het geld niet altijd goed terechtkomt? Laat het ons weten (eventueel anoniem). We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek