Videodagboek Corona

‘Krijgt mijn dochter plek op de IC? Ze kost de maatschappij veel geld’

maandag 06 april 2020 Leestijd: 2 min.

Bennie, Madelinde en Anke / prive-archief Anke

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

Neeltje Bollen

Verslaggever

neeltje.bollen@kro-ncrv.nl

maandag 06 april 2020 Leestijd: 2 min.

Ouders van zorgintensieve kinderen maken zich grote zorgen over het bericht dat mensen die ‘compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging’ straks niet meer op de IC opgenomen worden. Zo ook Anke Lutke, moeder van de 5-jarige Madelinde, die we volgen voor onze aflevering over ouders met zorgintensieve kinderen in tijden van corona.

Madelinde is vijf jaar oud en heeft veel zorg nodig. Ze is lichamelijk beperkt en ademt zelfstandig met behulp van een canule (buisje in haar luchtpijp). ‘s Nachts en bij ziekte of vermoeidheid heeft ze de hulp nodig van een beademingsmachine. We volgen Madelinde, moeder Anke en vader Bennie voor onze aflevering ‘Overleeft mijn kind corona?’. Het hele gezin is al weken in volledige quarantaine. “We hebben alle verpleging afgezegd omdat onze dochter zo kwetsbaar is. Het thuis zitten is pittig met alle zorg die erbij komt kijken. Mijn man heeft zijn eigen bedrijf dichtgedaan om bij ons te zijn, en om echt zo min mogelijk kans te hebben op het coronavirus”, vertelt Anke.

Videodagboeken

Anke stuurt ons videodagboeken van hun leven tijdens de coronacrisis. Op het eerste gezicht een gewoon gezinsleven: Madelinde moet haar schoolwerk thuis doen en er worden spelletjes gespeeld en filmpjes op de iPad gekeken. Maar Anke filmt ook hoeveel medische apparatuur er naast het bed van Madelinde staat en de opluchting als de online bestelde boodschappen er na tweeënhalve week eindelijk zijn. Ook pakt ze een enorme bestelling medicijnen uit en is ze blij dat de apotheek toch nog twee kleine flesjes alcohol bij hun bestelling heeft gedaan, omdat die verder nergens meer te krijgen zijn.

Beschikbaarheid IC-bedden

Anke las een artikel waar ze over na blijft denken. Op de website van de NOS staat dat in fase 3 - de crisiszorg, als er niet genoeg bedden meer zijn - “mensen die compleet hulpbehoevend zijn voor hun dagelijkse verzorging”, niet meer op de IC opgenomen worden. Anke: “Ik weet niet of het voor Madelinde haalbaar is om geen corona te krijgen. Maar ik heb het dan liever op een tijdstip dat de IC niet volledig vol ligt. Als er keuzes gemaakt moeten gaan worden, weet ik niet of ze haar gaan helpen. Ze kost de maatschappij heel veel geld. Ik hoop dat we het kunnen redden tot na de piek.”

Geruststellende woorden

Zijn de zorgen van Anke terecht? Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) laat weten dat zorg over het gebrek aan bedden op de kinder-IC niet nodig is. Illy: “Ik snap die zorg van ouders, maar die is niet terecht. We hebben in Nederland zeven kinder-IC’s en die hebben allemaal nog dezelfde capaciteit als vóór de coronacrisis, daar is niets in veranderd. Dus ouders kunnen erop vertrouwen dat als er een reden is voor een opname op een kinder-IC, die opname gewoon kan plaatsvinden.” 

En de kinderarts wil er nog wat aan toevoegen: "Er is ook een angst voor dat 'zwarte scenario', het scenario waarbij alle IC's in Nederland vol liggen. Ook daarover wil ik geruststellende woorden uiten in de richting van ouders. Als een kind vóór deze corona-ellende op een IC zou komen, dan  gaat dat ook gewoon gebeuren in dat 'zwarte scenario.'"

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg aan huis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Zorg aan huis

Uitzending

Ouders van kinderen met een meervoudige handicap maken zich zorgen over corona. Als je kind bij een verkoudheid al op de ic terechtkomt, hoe krijgt het dan de juiste zorg in een overvol ziekenhuis? En hoe hou je zelf 24/7 de intensieve zorg vol?

Deel jouw ervaring 57 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 april 2020 om 22:40  NPO2

473 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat merken deze zorgmedewerkers én hun cliënten van de coronacrisis? Ben jij thuiszorgmedewerker en maak je je zorgen hoe je de zorg veilig kan verlenen?
Alles over dit onderzoek