Nieuws De Plasticplaag

Gft-verwerkers: composteerbare producten misleiden consument

zaterdag 08 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Gft-verwerkers vinden composteerbare plastics goedbedoeld, maar misleidend / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zaterdag 08 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Composteerbare plastics worden niet gecomposteerd, maar verbrand. Dat zeggen de grootste gft-verwerkers van Nederland tegen De Monitor. Ze vinden het misleiding als er op een plastic verpakking geadverteerd wordt dat die bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) weggegooid kan worden.

De afvalverwerkers halen de biologisch afbreekbare plastics weer uit de gft-stroom en sturen ze naar de verbranding omdat de plastics niet volledig vergaan in hun processen. Ook thuis op de composthoop vergaan de composteerbare plastics niet goed. Daarnaast voegt het plastic niks toe aan het compost, stellen de gft-verwerkers. Het breekt af in CO2 en water. ‘De consument denkt echter dat composteerbare verpakkingen milieuvriendelijk zijn,’ zegt Jorrian Dorlandt, woordvoerder bij afvalverwerker Renewi. 

Plastic en glas voornaamste vervuilers
Hoeveel er precies aan composteerbare plastics in het gft terechtkomt, kunnen de negen gft-verwerkers die De Monitor sprak, niet zeggen. Ze constateren wel dat de vervuiling van het gft sterk toeneemt, en dat de voornaamste bronnen plastic en glas zijn. In 2000 zat er 5.850.000 kilo plastic in het Nederlandse gft-afval, analyseerde Nederlands grootste composteerder Attero. In 2019 was het al 7.800.000 kilo. 

‘Het overgrote deel is fossiel plastic,’ geeft Attero-woordvoerder Robert Corijn aan. ‘Maar wij maken ons zorgen dat composteerbare verpakkingen tot meer vervuiling in het gft leiden.’ De vervuiling is een risico voor de kwaliteit van het compost dat onder meer wordt gebruikt in de landbouw. 

‘Oude norm is probleem’
De overheid neemt maatregelen om de vervuiling in de gft-stroom tegen te gaan, maar kan fabrikanten niet verbieden om op hun producten te zetten dat ze composteerbaar zijn. ‘Het probleem is dat de producten feitelijk wél composteerbaar zijn volgens een oude Europese norm,’ meldt een woordvoerder van minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen. ‘De oude norm geeft een composteertijd van 12 weken aan, terwijl de gemiddelde tijd waar de gft-verwerkers vanuit gaan slechts een paar weken is.’ 
lees ook: Het verhaal van ons composteerbare koffiekopje (dat niet gecomposteerd wordt) donderdag 30 januari

Fabrikanten mogen nu dus melden dat hun producten composteerbaar zijn als ze in 12 weken vergaan terwijl er in de praktijk geen installatie is die zo lang composteert. De minister kijkt momenteel wat er op nationaal niveau geregeld kan worden en komt binnenkort met een handreiking voor consumenten.

Meer weten? Kijk maandag 10 februari om 22:15 uur naar De Monitor op NPO2.

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

401 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek