Oproep Zorggeld

“Een zorgboerderij met paarden: het lijkt wel een verdienmodel”

maandag 01 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Een paard op stal / Getty Images / Sportactive

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

maandag 01 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Een zorgboer met een winstuitkering van tienduizenden euro’s, of met een B.V. waar winst naar toe vloeit. Als zorgboer hoef je dan niet per se illegaal bezig te zijn. Maar het roept wel vragen op. Want wordt het zorggeld eigenlijk wel besteed aan de zorg?

“Panden van een miljoen, grote paardenstallen, een nieuwe vrachtwagen en binnenbak: ik vraag me af waar ze het van betalen?” We krijgen een anonieme tip binnen van iemand die groot paardenliefhebber is. De tipgever ziet steeds meer riante zorgboerderijen om zich heen verschijnen en vraagt zich af hoe sommige zorgboeren dit soort dure uitgaven kunnen bekostigen. “Een zorgboerderij met paarden: het lijkt wel een verdienmodel.”

Oproep: heb je ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling waarbij zorggeld niet besteed wordt aan de zorg? Laat het ons (eventueel anoniem) weten via het online tipformulier. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Steeds meer zorgboerderijen
Een zorgboerderij biedt dagbesteding aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen, dementie of autisme. Maar ook ouderen, jongeren met leerproblemen of mensen met een burn-out kunnen er terecht. Op sommige zorgboerderijen kunnen cliënten ook wonen.

Cliënten helpen bij het verzorgen van de dieren, of werken in de tuin of op het land. Sommigen reageren goed op hun verblijf. Een groot deel van de ouders ziet hun kind er bijvoorbeeld gelukkiger worden en beter met leeftijdsgenoten omgaan, constateerden onderzoekers die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een aantal zorgboeren onder de loep namen.

Het aantal zorgboerderijen is in de afgelopen jaren flink gegroeid is, toont ook het onderzoek. Terwijl er in 1998 nog 75 zorgboerderijen waren, groeide het aantal in 2017 door naar 1.200, schat de branchevereniging Federatie Landbouw en Zorg. Bij het CBS liggen de aantallen overigens veel lager. Een gedegen registratie van zorgboerderijen in Nederland ontbreekt nog.

lees ook: Kritiek op zorgboerderij: ‘Als we een knakworstje kregen dan was het echt feest’ vrijdag 08 november

Afhankelijk van hun zorgvraag ontvangen de cliënten zorggeld via bijvoorbeeld een Persoons Gebonden Budget (PGB) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). De vraag is of dit zorggeld altijd goed terechtkomt en besteed wordt aan zorg, of dat het ook wel benut wordt voor andere doeleinden zoals de paardenhobby van de zorgboeren wat de anonieme tipgever vermoedt.  

De Monitor kreeg inzage in enkele jaarverslagen van zorgboerderijen en kwam daar een winstuitkering tegen van tienduizenden euro. Ook zagen we winsten die afvloeiden naar een B.V., waar de zorgboer enig eigenaar van was. Op zich is dit niet verboden, maar het roept wel vragen op: wordt het zorggeld eigenlijk wel besteed waarvoor het bedoeld is?

Oproep
Heb je ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling waarbij zorggeld voor andere doeleinden wordt gebruikt dan voor de zorg? Laat het ons weten (eventueel anoniem). We zijn benieuwd naar je verhaal.

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

400 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Gezondheid en zorg / PGB-fraude

Heb jij ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling?

Heb je ervaring met een zorgboerderij of zorginstelling waarbij zorggeld voor andere doeleinden wordt gebruikt dan voor de zorg? Laat het ons weten (eventueel anoniem). We zijn benieuwd naar je verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Leontien Aarnoudse Redactie
Leontien Aarnoudse is journalist en researcher. Voor het onderzoeksjournalistieke platform Pointer dook ze dieper in de misstanden binnen de zorg. Als freelance journalist schreef ze vooral over ontbossing, klimaat en duurzaamheid. Haar artikelen zijn verschenen bij o.a. NRC, De Correspondent en OneWorld.
Lees verder
@leontiena

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek