Deze rotzooi vinden we het meest in onze rivieren

vrijdag 24 mei 2019 Leestijd: 1 min.

In de Utrechtse gracht zwemt een grote plastic walvis gemaakt van zwerfafval uit de oceaan / Fotograaf: Robert Oosterbroek

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

vrijdag 24 mei 2019 Leestijd: 1 min.

84 procent van het zwervende afval in ons water is plastic, zo ontdekten onderzoekers van het initiatief Schone Rivieren. Zij brengen in kaart wat er zoal aan troep te vinden is in en rond ons vaarwater. Ook tijdens de jaarlijkse World Clean Up Day wordt de buit bijgehouden. Wat voor zwerfafval vinden opruimvrijwilligers nou het meest?

Voor ons onderzoek naar Zwerfplastic komen we in contact met Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van verschillende partijen die iets te maken hebben met water. Hun uiteindelijke doel: geen enkel stuk plastic meer naar zee. Om dat te bereiken brengen ze eerst de plastic massa aan onze oevers in kaart, dus: hoeveelheid, samenstelling en herkomst. Hun onderzoeksgebied is de Maas en de Waal.

Overgrote deel van zwerfafval is plastic
Met 221 rivieronderzoekers verzamelde Schone Rivieren in 2018 bijna 77.000 stuks afval. Zeker viervijfde daarvan is plastic. Omdat plastic verweert en uiteenvalt, staat op nummer 1 bij het geraapte afval: ondefinieerbaar hard en zacht plastic. Daarna bukken de rapers het meest voor piepschuim, drankverpakkingen en snoep- en snackverpakkingen, chipszakjes en lollystokjes. Bijzonder genoeg staan ook wattenstaafjes, maandverband en sanitaire doekjes in de top 15 van meest gevonden voorwerpen. Het meest logisch zou zijn dat die via de riooloverstort in het rivierwater komen.

Interessant, al die algemene categorieën van gevonden zwerfafval. Maar voelt iemand zich echt verantwoordelijk voor ‘ondefinieerbaar plastic’? Waarschijnlijk niet. Tijdens de World Clean Up Day noteren alle vrijwilligers daarom ook het merk dat op het afval staat dat ze oprapen. De laatste mondiale schoonmaakdag was op 16 september 2018. Toen werden in Nederland meer dan 35.000 stuks zwerfvuil verzameld, zowel uit het water als van het land. Daarvan was 61% plastic.

Marlboro, Macdonalds en Redbull meest gevonden
Op nummer 1 van de meestgevonden items stond de sigaret. Op de voet gevolgd door blikjes, verpakkingen, flessen en bekers. En de merken? De Plastic Soup Foundation, die de dag organiseerde, maakte een top 7 zodat ook fabrikanten kunnen zien dat ze onderdeel zijn van het plasticprobleem. Op nummer 1, 2 en 3 vinden we respectievelijk Marlboro, Macdonalds en Redbull.  

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke twee weken de nieuwste artikelen.

De Plastic Soup Foundation noteerde de merken die het meest gevonden werden tijdens de World Clean Up-day

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Natuur en milieu / De Plasticplaag

Oproep

Wij gaan verder met ons onderzoek naar Zwerfplastic. Opruimen is één ding, maar zijn we ook goed bezig om te voorkomen dat plastic überhaupt in onze natuur komt? Weet je hier meer over? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek