Zorgen om homeopathisch alternatief voor vaccineren

23 oktober 2018 21:25
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) en tal van homeopaten zijn niet alleen sceptisch over vaccineren, ze bieden ook een alternatief aan bezorgde ouders: homeopathische profylaxe, een vrijwel oneindige verdunning van de ziekteverwekker of een andere stof. De NVKP schrijft hierover: 'Als u wilt voorkomen dat uw kind de bof, mazelen, kinkhoest of een andere infectieziekte krijgt en u kiest ervoor uw kind niet te laten vaccineren, dan is dit een methode die aantoonbaar net zo'n goede bescherming geeft als vaccinatie en gegarandeerd zonder de schadelijke gevolgen van de vaccins'. De NVKP speelt een belangrijke rol in het vaccinatiedebat, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De site van de vereniging staat in de top 4 van sites die ouders bezoeken om zich te informeren over vaccinaties. Voor geen enkel homeopathisch product mag in Nederland een medische claim gedaan worden, maar omdat de homeopaten de middelen niet bij naam noemen maar bij de algemene term 'homeopathische profylaxe', lijkt er weinig tegen te doen. De Monitor over homeopathie en vaccinaties: kunnen homeopaten hun claims hardmaken? Kun je inderdaad ziektes voorkomen met homeopathische korrels? Of is dit juist gevaarlijk?

Lees verder

"Vaccinaties"

Homeopathie als alternatief voor vaccinaties: Volgens tal van homeopaten werkt het ‘aantoonbaar’ even goed. Hoe verantwoord is dat?
Alles over dit onderzoek

Gezondheid en zorg / Vaccinaties

Oproep: vaccinaties

De vaccinatiegraad in Nederland daalt en dat is gevaarlijk. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Wij willen weten hoe de boodschap van de anti-vaxxers zo heeft kunnen verspreiden. Is het de media, zijn het bepaalde alternatieve genezers, zijn het uitgeverijen, zijn de social media, of zijn het vooral bepaalde anti-vaxgroepen met hun websites. Heb je ons daar iets over te vertellen? Meld je dan.
Deel jouw ervaring

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Deel jouw ervaring