Ziek door mijn werk: de resultaten van twee jaar onderzoek

06 december 2015 22:35
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Het dossier 'Ziek door mijn werk' loopt inmiddels al ruim anderhalf jaar. De Monitor heeft meerdere verhalen gemaakt over het thema beroepsziekten. Hoe wordt er in Nederland omgegaan met mensen met een beroepsziekte? Jaarlijks worden 50.000 mensen ziek door hun werk en 3000 mensen overlijden aan een beroepsziekte. Tenminste, dat is de schatting, want harde cijfers zijn er niet. Worden mensen met een beroepsziekte aan hun lot overgelaten? Eind 2013 startte De Monitor het onderzoek dat leidde tot meerdere televisieuitzendingen. Na een oproep benaderden ruim honderd mensen De Monitor en deelden hun ervaringen. Opvallend was dat veel mensen die ziek werden door het werk zich in de steek gelaten voelden. Werkgevers ontkennen vaak in eerste instantie dat de ziekteverschijnselen door het werk komen. Bedrijfsartsen zouden onafhankelijk moeten opereren maar worden betaald door de werkgever. Juridische procedures duren vaak zeer lang en zijn erg duur waardoor slachtoffers het er vaak bij laten zitten. In deze uitzending komt het verhaal tot een apotheose. Hoe willen de politiek en de werkgevers dit probleem tackelen? Hoe gaan ze er voor zorgen dat werknemers zich beter beschermd voelen? En dat het aantal beroepsziekten in Nederland beter wordt geregistreerd en voorkomen?

Lees verder

"Ziek door mijn werk"

Hoe wordt er omgegaan met mensen met een beroepsziekte? De Monitor onderzoekt in welk systeem mensen die ziek zijn geworden door hun werk terecht komen.
Alles over dit onderzoek

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Re-integratie na burn-out

Hoe verliep jouw re-integratie na een burn-out? Heeft de bedrijfsarts jouw klachten serieus genomen en jou genoeg tijd gegeven om te herstellen? En wat voor rol speelde de casemanager? Wij horen graag jouw ervaring.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring