Werkdruk in het basisonderwijs

10 januari 2016 22:35

Kinderen met rugzakjes, veeleisende ouders, administratieve druk. De werkdruk onder basisschooldocenten is alarmerend hoog, meldt een tipgever ons. Wij starten ons onderzoek naar de werkdruk in het basisonderwijs.

De Monitor doet onderzoek nadat een tip binnenkwam van een basisschoollerares die zich ernstige zorgen maakt over de toenemende werkdruk in haar vak, want er wordt steeds meer van haar verwacht. 'Ik moet op zes verschillende niveaus lesgeven in één klas. Ik heb 28 leerlingen, waarvan meerdere die specifieke zorg en aandacht nodig hebben. Dan zijn er ook nog de veeleisende ouders die steeds bijdehanter worden. Ouders kunnen je als docent echt kapotmaken.'

Hoe kan het dat er zoveel leraren uitvallen met een burn-out? En wat betekent dat voor de kwaliteit van het onderwijs? Veel docenten en bestuurders van basisscholen melden zich bij De Monitor. Zij trekken aan de bel omdat ze zich zorgen maken over het niveau van onderwijs dat ze willen garanderen, maar waar ze lang niet altijd aan kunnen voldoen. Met deze ontboezemingen gaat Teun van de Keuken naar Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs.

Lees verder

"Onderwijs"

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schijnt ook te worden afgegeven als scholen niet meer weten wat ze met een kind aan moeten en dus 'handelingsverlegen' zijn. Wij onderzoeken wat de gevolgen zijn voor ouders en kinderen die niet meer naar school gaan. 

Alles over dit onderzoek

Onderwijs / Onderwijs

Vrijstelling van school en dan?

Regelmatig krijgen we mails van ouders die een vrijstelling van de leerplicht hebben voor hun kind, omdat hij of zij is vastgelopen in het onderwijs. Is een vrijstelling een oplossing als het niet meer gaat op school? En hoe zorg je als ouders ervoor dat je kind zonder de schoollessen en zonder klasgenootjes toch kan blijven leren en ontwikkelen? Heeft jouw kind een vrijstelling en wil je je ervaringen delen? Meld je bij ons!
Deel jouw ervaring

Saskia Adriaens

Verslaggever

Deel jouw ervaring