Uitzending: Waar belandt ons plastic afval?

13 oktober 2019 23:30
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven: zonder plastics bijvoorbeeld geen koffiezetapparaat, geen televisie en geen comfortabele tuinstoel. Tot slot verpakken we ons eten ermee; dankzij het kunststof laagje blijft onze komkommer schoon en kunnen we ‘m langer bewaren. Inmiddels lopen we echter tegen de keerzijde van ons massale plasticgebruik aan. Het goedje zwerft door onze natuur, waar dieren er last van hebben. En met het afval kunnen we nog steeds niet zoveel als we zouden willen. Er zijn immers honderden soorten plastics: de ene kunnen we goedkoop en makkelijk recyclen tot een nieuw product, de andere gaat linea recta de verbrandingsoven in. Een deel van ons plastic afval belandt bovendien aan de andere kant van de oceaan in armere landen, die het niet altijd goed kunnen verwerken. Wij onderzoeken hoe we omgaan met ons plastic: wie ruimt het op als het in de natuur komt? En wat gebeurt er met de plastics die we wel netjes inzamelen? Weet jij hier meer over? Laat het ons weten!!

Lees verder

"De Plasticplaag"

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek

Natuur en milieu / De Plasticplaag

Oproep: Handel in plastic afval

We starten een nieuw onderzoek naar de handel in plastic afval. Waar kun je het kwijt? En hoe verdien je er geld aan? Weet je hier meer over? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Karen Geurtsen

Redacteur

Deel jouw ervaring