Spoedzorg op de eerste hulp

30 oktober 2016 22:35
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

'De rek is eruit' was afgelopen mei de kop boven een brandbrief van samenwerkende artsen uit Noord-Holland en Flevoland. Steeds vaker moeten ziekenhuizen in de regio de poort voor spoedzorg sluiten. Zo'n patiëntenstop kan een paar minuten duren tot een paar uur. Ambulances moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen om de druk op de afdelingen spoedeisende hulp (SEH) te verlichten. Extra rijtijd dus voor patiënten met pijn of mogelijk zelfs met levensbedreigende klachten. Gaat de spoedeisende hulp kopje onder in de patiëntenstroom? En zo ja, waar komt dat door? In de vorige uitzending over spoedzorg liet De Monitor zien dat ambulances vaak niet efficiënt worden ingezet. Het komt meer dan eens voor dat ambulances moeten uitrijden voor ongevallen die niet levensbedreigend zijn of waar met spoed een ambulance naar toe moet. Een volgend knelpunt lijkt de doorstroom van ouderen vanuit de ziekenhuizen. Zij zijn vaak te zwak of verward om naar huis te gaan en houden ziekenhuisbedden bezet omdat zij nog te kwetsbaar zijn om naar huis te gaan. Wat zijn de gevolgen voor patiënten en de betrokken hulpverleners? Wat moet er gebeuren om iedereen die dringende hulp nodig heeft te kunnen helpen? De Monitor duikt in de wereld van de SEH's, de spoedeisende hulp.

Lees verder

"Spoedzorg"

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek

Gezondheid en zorg / Spoedzorg

Ben jij arts of verpleegkundige en wil je je ervaring delen?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. Alle hulp in de (spoedeisende) zorg is hard nodig in de strijd tegen het coronavirus. Ben jij arts of verpleegkundige? Hoe ervaar jij nu je werk? En hoe combineer je je werk met je thuissituatie? We willen graag met je in contact komen!
Deel jouw ervaring

Odette Joosten

Verslaggever

Deel jouw ervaring