Seksuele intimidatie en pesten op het werk

06 maart 2018 22:00
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Een op de zes werknemers heeft last van ongewenst gedrag op het werk. Dat betekent ruim 1,2 miljoen werknemers in Nederland. En dat is niet zonder gevolgen. Werknemers gaan hierdoor slecht presteren, worden ziek of vallen op den duur zelfs uit. In combinatie met hoge werkdruk is ongewenst gedrag op de werkvloer zelfs beroepsziekte nummer 1. Een klacht indienen over je pestende collega loopt alleen niet altijd goed af, vertelt Alie Kuiper, specialist op het gebied van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. 'Leidinggevenden weten niet altijd hoe te handelen. En niet zelden vinden ze dat medewerkers dit soort zaken zelf moeten oplossen.' Werkgevers zijn volgens de arbowetgeving echter verplicht om een veilige werkomgeving te creëren voor hun medewerkers. En dus óók om beleid waar medewerkers op terug kunnen vallen als ze gepest of (seksueel) geïntimideerd worden door collega's. Uit inspecties blijkt alleen dat slechts 25 tot 40 procent van de bedrijven daadwerkelijk maatregelen neemt tegen het bestrijden van ongewenst gedrag. Als slachtoffer heb je daardoor nog te vaak het nakijken.

Lees verder

"Ongewenst gedrag op de werkvloer"

In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducent Harvey Weinstein gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop er geen nieuwe beschuldiging van seksueel machtsmisbruik naar buiten komt. Wat o...
Alles over dit onderzoek

Werk en inkomen / Ongewenst gedrag op de werkvloer

Oproep: ongewenst gedrag op de werkvloer

Ben jij ook gepest of seksueel geïntimideerd geweest door een of meerdere collega's? We horen heel graag (anoniem) je verhaal.
Deel jouw ervaring

Marjolein Schut

Redacteur

Deel jouw ervaring