Q-koorts

25 september 2016 22:35
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Gemeentes hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Neem de discussie over de gezondheidsrisico's van veestallen. Daar is al jaren veel discussie over en op lokaal niveau kan het er emotioneel aan toe gaan. Ondertussen zijn er steeds minder journalisten die gemeentes goed volgen. Ook de democratische controle door goede en kritische lokale politici staat onder druk. Mensen zijn namelijk nauwelijks voor een baan als gemeenteraadslid te porren. De vijver waaruit partijen moeten rekruteren wordt steeds kleiner. En dus neemt het risico op misstanden zo toe. Want als er minder controle is, komt een misstap van een lokale bestuurder of een ambtenaar minder snel boven tafel, zo lijkt het. En welke gevolgen heeft dat voor jou als het gaat om volksgezondheid? In het dorp Maasdriel is de komst van een mega-geitenstal nogal omstreden. Is er wel genoeg nagedacht over de gevolgen voor de gezondheid van de lokale inwoners? En zijn ze wel goed geïnformeerd over de komst van de stal? Het dorp Maasdriel is in rep en roer en het kan er nogal verhit aan toegaan. Want veel bewoners maken zich zorgen over Q-koorts. Deze besmettelijke ziekte, die mensen heel ziek kan maken en zelfs dodelijk kan zijn, wordt verspreid via geiten. In de directe omgeving van het dorp waren in het verleden brandhaarden van Q-koorts en daar vielen doden bij. Heeft de verantwoordelijke wethouder wel goed gehandeld? Is de gemeenteraad goed op de hoogte gesteld? En heeft het economische belang zwaarder meegewogen dan de volksgezondheid?

Lees verder

"Lokaal bestuur"

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek

Overheid en bureaucratie / Lokaal bestuur

Help ons verder in dit onderzoek

Woon je in een gemeente waar je overlast hebt van een nabijgelegen fabriek? Of weet je meer over de situatie in de IJmond? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring