Prestatiedruk in de jeugdsport

24 maart 2019 23:40
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Teamindeling en selectiebeleid, in de jeugdsport is dit inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Maar sportbonden en -clubs voeren hier intern steeds meer discussie over en vragen zich af: Moeten kinderen al vanaf 7 jaar gerangschikt worden op basis van vaardigheden? En staan ze niet teveel onder druk als ze op jonge leeftijd al drie keer in de week een verplichting hebben? Experts pleiten voor een cultuuromslag waarin plezier prevaleert boven prestatiedruk. Steeds meer sportbonden en –clubs passen hun spelregels aan voor kinderen tot 12 jaar en stellen het selectiebeleid ter discussie, maar stuiten nog vaak op weerstand van ouders en trainers.

Lees verder

"Sportregime"

Nederland wil als sportland bij de top 10 van beste sportlanden in de wereld horen. Dan is het van groot belang om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken voor sport. Maar hoe zorg je dat he...
Alles over dit onderzoek

Jeugd en onderwijs / Sportregime

Oproep: lekker bewegen of moordend sportregime?

Kinderen zijn steeds meer op het sportveld te vinden. Hebben we hier te maken met een onwenselijke trend? Waar komt dat uit voort? Spelen ouders een grote rol of zijn het de clubs die het sportregime opleggen? En wat zijn de eventuele gevolgen? Zijn er inderdaad meer blessures of burnouts bij jonge kinderen als gevolg van de prestatiedruk en het vele trainen? We horen graag jouw tip of ervaringsverhaal.
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring