Ondergrondse buizen

07 april 2019 23:30
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: je komt er opeens achter dat de overheid plannen heeft met de grond waar jouw huis op staat en nog wel voor ondergrondse 'gifbuizen'. Het overkomt inwoners van verschillende dorpen en steden in Brabant en Limburg. De ondergrondse buisleidingen gaan waarschijnlijk gevaarlijke stoffen transporteren van de chemische industrie in Limburg naar Rotterdam. Het is 'nog maar een plan' verzucht een omwonende maar je weet hoe dát gaat in Nederland. Uit alle macht probeert een groepje burgers de plannen van tafel te krijgen, maar tot nu toe tevergeefs. Hoe gaat de overheid om met dit complexe dossier waar pijpleidingen vol gevaarlijke chemische stoffen, belangen van de zware industrie en bezorgde burgers de hoofdrol spelen? In deze uitzending zien we onder andere mensen die vlak langs de route wonen waar de buizen gepland staan. Ook interviewen we directeur Robert Claasen van Chemelot . Hij legt uit dat zij graag willen dat het tracé voor buizen die gevaarlijke stoffen kunnen transporteren gerealiseerd gaat worden, omdat ze belangrijk zijn voor Nederland: de buizen kunnen ook worden ingezet voor de energietransitie.

Lees verder

"Burger versus Overheid"

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: je komt er opeens achter dat de overheid plannen heeft met de grond waar jouw huis op staat en nog wel voor ondergrondse ‘gifbuizen’. Het overkomt i...
Alles over dit onderzoek

Veiligheid en handhaving / Burger versus Overheid

Help mee met het onderzoek: Burger versus Overheid

Woon je op de route tussen Laarbeek en Echt-Susteren waar volgens het plan buisleidingen gaan komen die Chemelot verbinden met de Rotterdamse haven? Wat vind je hiervan? Of heb je op een andere manier te maken met dit indicatieve tracé? Laat het ons weten en vul het tipformulier in.
Deel jouw ervaring

Judith Meulendijks

Redacteur

Deel jouw ervaring