Lokaal Bestuur, deel twee

12 maart 2017 22:40
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Gemeentes hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Burgers die overlast ervaren door illegale bouw of bedrijvigheid kunnen dit melden bij de gemeente, maar die moet een afweging maken: moet er gehandhaafd worden of bestaat er kans op legalisatie? Bijvoorbeeld door alsnog een vergunning af te geven of het bestemmingsplan aan te passen. Een onbegrijpelijk systeem dat brutale burgers en bedrijven bevoordeelt, oordeelde de Ombudsman al in eerder onderzoek. Wat als je als benadeeld burger in het gelijk wordt gesteld, maar de gemeente weigert om in te grijpen en in sommige gevallen meer werk maakt om illegale parktijken legaal te verklaren? Wat als de rechter, de provincie, de Raad van State en de Ombudsman zeggen dat de gemeente moet ingrijpen bij dit soort geschillen, maar de gemeente stelselmatig weigert in te grijpen, hetgeen resulteert in jarenlange strijd met alle gevolgen vandien? Nemen deze gemeentes hun burgers wel serieus of laten ze ze in de kou staan?

Lees verder

"Lokaal bestuur"

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.
Alles over dit onderzoek

Overheid en bureaucratie / Lokaal bestuur

Help ons verder in dit onderzoek

Woon je in een gemeente waar je overlast hebt van een nabijgelegen fabriek? Of weet je meer over de situatie in de IJmond? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Yvonne Verkaik

Redacteur

Deel jouw ervaring