Krimp: kwelling of kans?

02 juni 2019 23:30
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

De krimpgebieden aan de randen van Nederland dreigen onleefbaar te worden. De vergrijzing zet in rap tempo door, jongeren trekken weg, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft de grootste moeite op peil te blijven. Zes krimpgemeenten in Groningen en de kop van Drenthe trekken daarom aan de bel: Stadskanaal, Westerwolde, Pekela, Veendam, Borger-Odoorn en Aa en Hunze maken zich grote zorgen over de voorzieningen in hun dorpen. Directe aanleiding is de sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) in het nabijgelegen ziekenhuis. Gevreesd wordt dat de sluiting van de SEH zorgt voor een domino-effect en de leegloop uit de dorpen versterkt. De Monitor onderzoekt hoe we het op het platteland leefbaar houden. Hoe groot is de kloof met de Randstad en waar liggen de kansen voor deze krimpgebieden? Doet de overheid voldoende om het platteland aantrekkelijk te houden en te maken?

Lees verder

"Krimpgebieden"

De krimpgebieden aan de randen van Nederland hebben het moeilijk. De vergrijzing zet in rap tempo door, scholen lopen gevaar te moeten sluiten en de gezondheidszorg heeft moeite om op peil te blijven.
Alles over dit onderzoek

Wonen en leefomgeving / Krimpgebieden

Help mee met dit onderzoek!

Help ons mee met het onderzoek: Woon jij in een krimpgebied en dreigen cruciale voorzieningen uit het dorp te verdwijnen of is het inmiddels al gebeurd? Ben je bestuurder die worstelt met de gevolgen van een krimpende bevolking? Of doe je er juist alles aan om jouw dorp of gemeenschap leefbaar te houden? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Miranda Grit

Verslaggever

Deel jouw ervaring