Kopen met korting?

15 januari 2017 22:35
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

De huizenprijzen in de steden stegen het afgelopen jaar hard. Biedingen ver boven de vraagprijs lijken op sommige plekken meer regel dan uitzondering. Veel huizen zijn inmiddels alweer duurder dan in het topjaar 2008, voordat de crisis uitbrak. Zijn we weer een huizenbubbel aan het creëren? Voor sommige mensen is er een uitweg om ondanks een beperkt budget toch in aanmerking te komen voor een koophuis: de koopgarantregeling. Je koopt met korting een huis van de woningcorporatie. Als je weer wilt verhuizen, moet je het huis weer terugverkopen aan de corporatie en wordt het openstaande bedrag verrekend. Het voordeel is dat je altijd een koper hebt voor je huis. Maar wat als het huis na bezoek van de taxateur ineens enorm in waarde is gedaald? Dan zit je met een enorme restschuld. Dat is een risico van het spel. Maar wordt dat wel altijd fair gespeeld? Want de taxateur is ingehuurd door de woningcorporatie. En die kan een belang hebben bij een lage taxatie. Hoe minder zij betalen voor de woning, hoe meer winst ze erop kunnen maken. Meerdere tipgevers melden zich bij De Monitor met de klacht dat zij vinden dat ze de dupe zijn geworden van de koopgarantregeling. Ze twijfelen aan de taxaties die gemaakt zijn op hun huizen. Te duur aangekocht en uiteindelijk zitten velen van hen met een restschuld omdat de taxatie bij verkoop enorm tegenvalt. Daarnaast zijn er ook veel mensen boos, omdat ze vinden dat ze niet goed zijn voorgelicht over het terugbetalen van de korting. Want is de korting wel echt korting of toch meer een uitgestelde lening. De Monitor doet onderzoek naar deze regeling.

Lees verder

"Koophuis"

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek

Wonen en leefomgeving / Koophuis

Oproep Starters op de woningmarkt

Help ons verder met ons onderzoek! Hoge huizenprijzen en een tekort aan woningen. Hebben we te maken met een overspannen woningmarkt? We willen graag in contact komen met starters die een huis proberen te kopen. Waar loop je tegenaan? Wie drijven de prijzen op? En doen woningcorporaties en gemeenten genoeg om te zorgen voor betaalbare koopwoningen? We horen graag jouw verhaal!
Deel jouw ervaring

Odette Joosten

Verslaggever

Deel jouw ervaring