De grenzen van politiegeweld

30 oktober 2018 21:25
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig mogelijk moeten worden beëindigd. Dat betekent niet dat een agent zomaar een wapen mag trekken of iemand tegen de grond mag werken. Wanneer en hoe de politie geweld mag toepassen is gevat in richtlijnen, die momenteel worden herschreven (de zogeheten Ambtsinstructie). Teun van de Keuken ondergaat de basistraining voor agenten en spreekt met een dementerende man die met een stroomstootwapen is neergehaald. Hoe goed kun je politiegeweld eigenlijk controleren?

Lees verder

"Politiegeweld"

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig...
Alles over dit onderzoek

Veiligheid en handhaving / Politiegeweld

Oproep: politiegeweld

Agenten mogen als enigen geweld toepassen in hun beroep. Dat is soms ook de enige manier om een situatie snel tot een goed einde te brengen, maar zomaar geweld gebruiken mag niet. Wij zijn benieuwd of dit goed te controleren is. Heb jij (burgers, maar ook zeker agenten) te maken gehad met politiegeweld? Tip ons!
Deel jouw ervaring

Redactie de Monitor

Redactie

Deel jouw ervaring