De bedrijfsarts en zorgdeclaraties

01 november 2015 22:41

Patiënten krijgen niet altijd hun geld terug als ze teveel betalen aan hun zorgverlener. Dat komt omdat de zorgverzekeraars foutieve declaraties niet één op één terugbetalen. Dat blijkt als we een tip natrekken van een tandarts. Hij meldt dat zorgverzekeraars geld op hun rekening laten staan dat eigenlijk de patiënt toebehoort. De tip is een volgende stap in het dossier Dokters in de knel. In augustus komt het programma in contact met een tipgever die vertelt over een conflict tussen Achmea en tandartsen. Dat ontstond nadat zorgverzekeraars te horen kregen dat ze meer fraude moeten opsporen. In januari 2014 voegde Achmea de daad bij het woord en eiste 4 miljoen euro aan foutieve tandartsdeclaraties terug. Dit ging niet alleen om fraude, maar (vooral) om fouten. Achmea daagde uiteindelijk één tandartsenpraktijk, die de terugvordering weigerde, voor de rechter. Afgelopen juni verloor Achmea die zaak. Tandartsen zijn natuurlijk heel tevreden, behalve de braveriken die de terugvordering al aan Achmea hadden gestort. De tipgever wil het vooral over een principieel punt hebben. Tandartsenorganisaties vinden dat Achmea dat wel zou moeten teruggeven. Als de patiënt zelf voor de zorg heeft betaald, terwijl de rekening later niet bleek te kloppen, moet dat geld terug naar die patiënten. En het dossier Ziek door mijn werk heeft nieuwe bruikbare tips gekregen. Wat is de rol van de beroepsarts bij het constateren van een ziekte die ontstaat bij werknemers door het werk dat zij verrichten? Een bedrijfsarts zou op tijd aan de bel moeten trekken, maar doen zij dat wel consequent? Worden in Nederland beroepsziekten op tijd gesignaleerd door de bedrijfsartsen, zodat er maatregelen worden genomen? Of heeft deze arts meer het belang van het bedrijf, die ook zijn broodheer is, voor ogen dan de gezondheid van de medewerkers? Teun van de Keuken spreekt met mensen die door hun werk ernstig ziek zijn geworden en met bedrijfsartsen.

Lees verder

"Ziek door mijn werk"

Hoe wordt er omgegaan met mensen met een beroepsziekte? De Monitor onderzoekt in welk systeem mensen die ziek zijn geworden door hun werk terecht komen.
Alles over dit onderzoek

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Re-integratie na burn-out

Hoe verliep jouw re-integratie na een burn-out? Heeft de bedrijfsarts jouw klachten serieus genomen en jou genoeg tijd gegeven om te herstellen? En wat voor rol speelde de casemanager? Wij horen graag jouw ervaring.
Deel jouw ervaring

Saskia Adriaens

Verslaggever

Deel jouw ervaring