De bedrijfsarts en zorgdeclaraties

01 november 2015 22:41
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Patiënten krijgen niet altijd hun geld terug als ze teveel betalen aan hun zorgverlener. Dat komt omdat de zorgverzekeraars foutieve declaraties niet één op één terugbetalen. Dat blijkt als we een tip natrekken van een tandarts. Hij meldt dat zorgverzekeraars geld op hun rekening laten staan dat eigenlijk de patiënt toebehoort. De tip is een volgende stap in het dossier Dokters in de knel. In augustus komt het programma in contact met een tipgever die vertelt over een conflict tussen Achmea en tandartsen. Dat ontstond nadat zorgverzekeraars te horen kregen dat ze meer fraude moeten opsporen. In januari 2014 voegde Achmea de daad bij het woord en eiste 4 miljoen euro aan foutieve tandartsdeclaraties terug. Dit ging niet alleen om fraude, maar (vooral) om fouten. Achmea daagde uiteindelijk één tandartsenpraktijk, die de terugvordering weigerde, voor de rechter. Afgelopen juni verloor Achmea die zaak. Tandartsen zijn natuurlijk heel tevreden, behalve de braveriken die de terugvordering al aan Achmea hadden gestort. De tipgever wil het vooral over een principieel punt hebben. Tandartsenorganisaties vinden dat Achmea dat wel zou moeten teruggeven. Als de patiënt zelf voor de zorg heeft betaald, terwijl de rekening later niet bleek te kloppen, moet dat geld terug naar die patiënten. En het dossier Ziek door mijn werk heeft nieuwe bruikbare tips gekregen. Wat is de rol van de beroepsarts bij het constateren van een ziekte die ontstaat bij werknemers door het werk dat zij verrichten? Een bedrijfsarts zou op tijd aan de bel moeten trekken, maar doen zij dat wel consequent? Worden in Nederland beroepsziekten op tijd gesignaleerd door de bedrijfsartsen, zodat er maatregelen worden genomen? Of heeft deze arts meer het belang van het bedrijf, die ook zijn broodheer is, voor ogen dan de gezondheid van de medewerkers? Teun van de Keuken spreekt met mensen die door hun werk ernstig ziek zijn geworden en met bedrijfsartsen.

Lees verder

"Ziek door mijn werk"

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Ziek of stress door de kantoortuin

Veel mensen vinden het niet prettig om in een kantoortuin te werken, maar kan je er ook ziek van worden? Dat is vaak lastig vast te stellen. Vaak speelt er meer. Wil je je ervaring met ons delen, reageer dan!
Deel jouw ervaring

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Deel jouw ervaring