Agressie tegen hulpverleners in de psychiatrie

24 april 2018 23:00
Deze video op je eigen site plaatsen.

Deze video op je eigen site plaatsen?
Kopieer hier de embedcode.

Schelden, slaan, schoppen, spugen en soms zelfs poging tot verwurging en gijzeling.  Hulpverleners in de psychiatrie krijgen regelmatig met agressie door patiënten te maken. Het gaat om een relatief kleine groep die verantwoordelijk is voor de meest ernstige incidenten, maar ook verbale agressie zoals doodsbedreigingen kunnen een grote impact hebben op hulpverleners.

De overheid voert al jaren campagne tegen agressie en geweld tegen hulpverleners. Maar aangiften van hulpverleners in de geestelijk gezondheidszorg worden vaak door justitie geseponeerd. Een veelgehoorde reden: agressie hoort bij het werken in de psychiatrie. Maar tot welke grens is dit geweld acceptabel? Heeft een psychiatrisch patiënt een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen het personeel?

Lees verder

"Agressie in de zorg"

‘Het geweld tegen ons wordt steeds heftiger,’ mailt Marie-Louise ons. Zij werkt als verpleegkundige op een gesloten psychiatrische afdeling in het midden van het land. Net als zij ...
Alles over dit onderzoek

Gezondheid en zorg / Agressie in de zorg

Geweld tegen zorgverleners

Jaarlijks is dertig tot veertig procent van het personeel in psychiatrische instellingen het slachtoffer van fysiek geweld. Wij zijn benieuwd welke verhalen er achter deze cijfers schuil gaan. Werk jij in de geestelijke gezondheidszorg en heb jij in je werk last of last gehad van fysieke of verbale agressie op de werkvloer? We komen graag met je in contact!
Deel jouw ervaring

Marjolein Schut

Redacteur

Deel jouw ervaring