Wet-en regelgeving

Thema

Wet-en regelgeving

Lokaal bestuur

Laatste update: 3 uur geleden

Gemeentes en provincies hebben veel invloed op onze leefomgeving, maar de controle daarop staat onder druk en dat leidt mogelijk tot meer misstanden. Wij willen hier meer over te weten komen.

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Politie Online

Laatste update: 1 maand geleden

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Politiegeweld

Laatste update: 2 maanden geleden

De politie is de enige beroepsgroep in Nederland die tijdens het werk geweld mag toepassen. Tijdens hun werk worden agenten nu eenmaal geconfronteerd met ernstige situaties die zo snel en zo veilig mogelijk moeten worden beëindigd. Dat betekent niet dat een agent zomaar een wapen mag trekken of iemand tegen de grond mag werken. Wanneer en hoe de politie geweld mag toepassen is gevat in richtlijnen, die momenteel worden herschreven, (de zogeheten Ambtsinstructie). Ook worden nieuwe geweldsmiddelen zoals het stroomstootwapen overwogen. Op die twee voorgenomen veranderingen uiten een aantal grote organisaties forse kritiek. Daarom vragen wij ons af: hoe goed kun je politiegeweld eigenlijk controleren?

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Cameratoezicht

Laatste update: 4 maanden geleden

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelden? Wat zijn eigenlijk jouw rechten als je op beeld staat? En hoe goed worden jouw gegevens eigenlijk opgeslagen?

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Online oplichting

Laatste update: 8 maanden geleden

De anonimiteit op internet is groot. Hoe weet je of de persoon waarmee je chat ook daadwerkelijk bestaat? Steeds vaker zijn mensen op datingsites slachtoffer van nepprofielen: niet bestaande personen met profielfoto’s gestolen van bijvoorbeeld Facebook. We zijn op zoek naar mannen én vrouwen die slachtoffer zijn geworden van nepprofielen op datingssites. We openen een nieuw onderzoek: Online oplichting. 

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Sociale Dienst

Laatste update: 11 maanden geleden

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelden voor fraudeurs en mensen die simpelweg geen zin hebben om te werken?

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Letselschade

Laatste update: 1 jaar geleden

Het zal je maar gebeuren, je bent slachtoffer van een verkeersongeluk en hebt ernstige whiplashklachten. Maar de verzekeraar vertrouwt je niet en stuurt een prvédetective op je af die je schaduwt en stiekem filmt. In de uitzending van De Monitor komen diverse mensen aan het woord die dit overkwam. Hoe een verkeersslachtoffer tot fraudeur wordt bestempeld.

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Ouderenroof

Laatste update: 1 jaar geleden

Naar schatting zijn 30.000 ouderen jaarlijks het slachtoffer van financieel misbruik of van financiële uitbuiting. Worden ouderen wel voldoende beschermd tegen stelende zorgmedewerkers, ogenschijnlijk welwillende kennissen en hun eigen familie die op geld uit zijn? En wat als je bewijzen hebt van diefstal? Hoe makkelijk is het dan om je recht te halen? Kijk op 10 mei om 22.35 uur naar NPO 2.

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Gegijzeld door de overheid

Laatste update: 1 jaar geleden

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het niet-verzekeren van je voertuig. De boetes worden verhoogd, deurwaarders komen langs en na toewijzing van een kantonrechter kan zelfs gijzeling volgen: je komt in de gevangenis. Gijzeling is bedoeld voor mensen die hun boetes niet wíllen betalen, niet voor mensen die dat niet kunnen. Toch worden ook die laatste mensen vastgezet. Wat voor gevolgen hebben deze gijzelingen? De Monitor zoekt het uit.

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Discriminatie

Laatste update: 1 jaar geleden

In 2013 telde de politie ruim 3600 discriminatie-incidenten. Anti-discriminatiebureaus telden ruim 7000 meldingen. Maar deze cijfers geven bepaald geen realistisch beeld van wat er echt in Nederland gebeurt. Dit zou slechts het topje van de ijsberg zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel meer Nederlanders discriminatie ervaren, maar er lang niet altijd melding van doen omdat ze bang zijn voor de gevolgen.

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Politie, waar is mijn aangifte?

Laatste update: 1 jaar geleden

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte te doen via internet?

Bekijk onderzoek

Wet-en regelgeving

Meldpunt Woninginbraak

Laatste update: 1 jaar geleden

Woninginbraak is een hardnekkig probleem. Inbrekers worden zelden gepakt, laat staan veroordeeld. De Monitor onderzoekt hoe dit kan.

Bekijk onderzoek