Thomas Mulder

Datajournalist

Over Thomas Mulder

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Onderzoeken waar Thomas aan werkt

Wet-en regelgeving

Politie Online

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. De politie wil transparant zijn en hoopt op meer aansluiting met de samenleving. Hoe gaan agenten te werk als zij twitteren of als zij een vlog maken? Wordt altijd voldoende rekening gehouden met de privacy van mensen die via politieberichten online verschijnen?

Wet-en regelgeving

Cameratoezicht

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelden? Wat zijn eigenlijk jouw rechten als je op beeld staat? En hoe goed worden jouw gegevens eigenlijk opgeslagen?

Toon meer

Artikelen geschreven door Thomas

donderdag 31 mei 2018

Minder persoonsgegevens in video’s politievlogger Jan-Willem

De video’s van politievlogger Jan-Willem Schut bevatten veel minder persoonsgegevens dan voorheen. Een jaar geleden deden we onderzoek naar de wijkagent, omdat er in zijn video’s veel personen herleidbaar waren. Door deze situaties anders in beeld te brengen zijn betrokkenen in zijn video’s niet meer te herleiden.

vrijdag 25 mei 2018

Politie publiceert uitgebreide instructies over gebruik beeld bij social media

De politie heeft een nieuw document opgesteld waarbij agenten beter worden geïnstrueerd om de herleidbaarheid van personen te minimaliseren via beelden op social media. Dat blijkt uit het document Beeld op social media dat sinds deze week in gebruik is genomen. Uit het onderzoek Politie Online bleek dat de politie soms te veel persoonsgegevens liet zien in uitingen op social media, zoals in Twitter- of Facebook-berichten. Verdachten en slachtoffers waren hierdoor herleidbaar naar een identiteit of adres.

woensdag 16 mei 2018

Hoe je door gezichtsherkenning of cameratoezicht in de problemen kan komen

Een fictief voorbeeld: je bezoekt met je zoontje een voetbalwedstrijd van een Eredivisieclub in Nederland. Eenmaal in de buurt van het stadion neemt de drukte toe. Je baant je een weg richting de voor jou gereserveerde zitplaatsen. Plotseling word je door de politie aangehouden en naar een aparte ruimte begeleid. De reden daarvoor: gezichtsherkenning heeft je bij de ingang van het stadion waargenomen. Er is toen actie ondernomen omdat jouw gescande gezicht gelijkenissen vertoont met een gezochte crimineel. Je wordt uiteindelijk vrijgelaten, omdat je kunt aantonen dat jij niet die gezochte crimineel bent.

Toon meer

Andere teamleden

Anne de Blok

Verslaggever

Jerry Vermanen

Datajournalist

Miranda Grit

Verslaggever