Sietze van Loosdregt

Redacteur

Over Sietze van Loosdregt

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Onderzoeken waar Sietze aan werkt

Onderwijs

Eindexamens

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een school waar iedereen het examen haalt ook meteen een goede school? Of proberen scholen met trucs het aantal geslaagden zo hoog mogelijk te houden?

Natuur en milieu

Megastallen

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden?

Gezondheid en zorg

De ziekte van Lyme

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medische zelftests te vinden, of kan bloed opgestuurd worden naar een commercieel laboratorium. Bij vermoedens van de ziekte van Lyme bijvoorbeeld. Maar hoe betrouwbaar zijn deze doe-het-zelf-tests?

Toon meer

Artikelen geschreven door Sietze

donderdag 19 juli 2018

Internationale lobby eist onderzoek naar fysieke oorzaak ME/CVS

Een groep van 73 internationale wetenschappers dringt er bij minister Bruins (Volksgezondheid) op aan meer te investeren in biomedisch onderzoek naar ME/CVS, een ziekte die onder meer gekenmerkt wordt door extreme vermoeidheid. Ze verzetten zich ook tegen de huidige Nederlandse standaardbehandeling door een psycholoog. Die is volgens hen potentieel gevaarlijk voor patiënten. ‘Het is geen psychologische of psychosomatische ziekte.’ Dat schrijven zij in een brief aan de minister en de Kamercommissie voor Volksgezondheid.

woensdag 27 juni 2018

Oefentherapie bij ME/CVS: waardevol of waardeloos?

Volgens de huidige medische richtlijn hebben patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) of ME baat bij een geleidelijke uitbreiding van hun activiteiten met graduele oefentherapie (GET). Een waardevolle behandeling, zeggen wetenschappers. Waardeloos en potentieel gevaarlijk, zeggen veel patiënten die de behandeling volgden. Hoe kan dat? Wij weten het niet. Jij wel? Tip ons!

vrijdag 08 juni 2018

ME/CVS: Weinig behandelingen zo controversieel als gedragstherapie

In de multidisciplinaire richtlijn is het de voorkeursbehandeling van de vermoeidheidsziekte ME/CVS, maar daar willen de patiëntenverenigingen niets van weten. Volgens hen zou de zogenoemde cognitieve gedragstherapie (CGT) zelfs tot een verergering van de klachten leiden. Weinig behandelingen zijn zo controversieel als cognitieve gedragstherapie. Hoe komt dat?

Toon meer

Andere teamleden

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

Karen Geurtsen

Redacteur

Redactie de Monitor

editor