Sietze van Loosdregt

Redacteur

Over Sietze van Loosdregt

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Onderzoeken waar Sietze aan werkt

Onderwijs

Eindexamens

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een school waar iedereen het examen haalt ook meteen een goede school? Of proberen scholen met trucs het aantal geslaagden zo hoog mogelijk te houden?

Natuur en milieu

Megastallen

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden?

Gezondheid en zorg

De ziekte van Lyme

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medische zelftests te vinden, of kan bloed opgestuurd worden naar een commercieel laboratorium. Bij vermoedens van de ziekte van Lyme bijvoorbeeld. Maar hoe betrouwbaar zijn deze doe-het-zelf-tests?

Toon meer

Artikelen geschreven door Sietze

zaterdag 15 december 2018

Nieuw windmolenpark in de achtertuin: ‘Ik word dolenthousiast van de aanblik van windmolens’

Ze heeft aardbevingsschade door de gaswinning, er staat een enorme kolencentrale even verderop en het gebied is aangewezen voor een eventueel nieuw te bouwen kerncentrale. En nu gaan ze ook de polder achter haar huis nog volbouwen met windmolens. Toch maakt Vita van der Lijke uit het Groningse Oudeschip zich om die molens niet druk: ‘Ik word er vrolijk van als ze draaien.'

vrijdag 07 december 2018

Kernenergie kansloos tegenover windenergie: 'Denen verdienen nu goede boterham aan windmolens op zee'

Een kerncentrale heeft één levensgroot voordeel ten opzichte van een windmolen: hij doet het ook als het niet waait. Toch gaan we onze elektriciteitsvoorziening juist grotendeels afhankelijk maken van windenergie. Die ambitie doet kernenergie de das om, aldus Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en verbonden aan de Gasunie. Hoe zit dat?

woensdag 05 december 2018

Staatssecretaris Volksgezondheid: ‘Homeopathisch alternatief vaccineren niet acceptabel’

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid (CU) gaat optreden tegen homeopaten die een onbewezen alternatief voor vaccineren aanbieden. Hij vindt dit ‘onwenselijk’, en stelt dat dit kan leiden tot ‘onnodige gezondheidsschade bij kinderen’. Hij wil van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weten of zij bevoegdheden mist om op te treden. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van VVD en SPover onze uitzending over vaccinaties.

Toon meer

Andere teamleden

Redactie de Monitor

editor

Thomas Mulder

Datajournalist

René Sommer

Eindredacteur