Sietze van Loosdregt

Redacteur

Over Sietze van Loosdregt

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Onderzoeken waar Sietze aan werkt

Onderwijs

Eindexamens

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een school waar iedereen het examen haalt ook meteen een goede school? Of proberen scholen met trucs het aantal geslaagden zo hoog mogelijk te houden?

Natuur en milieu

Megastallen

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden?

Gezondheid en zorg

De ziekte van Lyme

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medische zelftests te vinden, of kan bloed opgestuurd worden naar een commercieel laboratorium. Bij vermoedens van de ziekte van Lyme bijvoorbeeld. Maar hoe betrouwbaar zijn deze doe-het-zelf-tests?

Toon meer

Artikelen geschreven door Sietze

vrijdag 08 juni 2018

ME/CVS: Weinig behandelingen zo controversieel als gedragstherapie

In de multidisciplinaire richtlijn is het de voorkeursbehandeling van de vermoeidheidsziekte ME/CVS, maar daar willen de patiëntenverenigingen niets van weten. Volgens hen zou de zogenoemde cognitieve gedragstherapie (CGT) zelfs tot een verergering van de klachten leiden. Weinig behandelingen zijn zo controversieel als cognitieve gedragstherapie. Hoe komt dat?

woensdag 30 mei 2018

Weduwnaar ME-patiënte: ‘ME heeft geen psychische maar een lichamelijke oorzaak’

Hij stond mede aan de wieg van het rapport van de Gezondheidsraad over de vermoeidheidsziekte ME/CVS,maar hij was het niet eens met de uitkomst. Volgens Rob Wijbenga heeft de Gezondheidsraad vermoeidheidsziekte ME en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) onterecht op één hoop gegooid. ‘Het zijn twee verschillende entiteiten.’ Bovendien houdt de raad volgens hem onterecht de mogelijkheid open dat er een (deels) psychische oorzaak is voor ME.

dinsdag 22 mei 2018

Ruzie over oorzaken chronisch vermoeidheidssyndroom en ME duurt voort

De Gezondheidsraad kwam onlangs met haar advies over de vermoeidheidsziekte ME/CVS. Het werd door patiënten met open armen ontvangen: eindelijk werd de aandoening als ziekte erkend, ‘een ernstige multisysteemziekte’ zelfs. Het advies leidde direct tot de nodige conflicten, onder meer over de oorzaak van de ziekte: psychisch, lichamelijk, of een combinatie van beiden? Is de patiënt gebaat bij deze discussie?

Toon meer

Andere teamleden

Eelke Bakker

Redactie

Iris Verhoeven

Redacteur

Huub Floor

Redacteur