Sietze van Loosdregt

Redacteur

Over Sietze van Loosdregt

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Onderzoeken waar Sietze aan werkt

Onderwijs

Eindexamens

Wie een goede middelbare school zoekt heeft hem zo gevonden. Want alle schoolprestaties worden bijgehouden. Vooral het slagingspercentage speelt een grote rol. Maar wat zegt dat cijfer? Is een school waar iedereen het examen haalt ook meteen een goede school? Of proberen scholen met trucs het aantal geslaagden zo hoog mogelijk te houden?

Natuur en milieu

Megastallen

De intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Wat zijn de gevolgen daarvan voor hun gezondheid? En wat kunnen boeren doen om te voorkomen dat hun buren ziek worden?

Gezondheid en zorg

De ziekte van Lyme

Wie wil weten of hij een bepaalde aandoening heeft, is tegenwoordig niet meer afhankelijk van de huisarts, maar kan het heft in eigen hand nemen. Zo zijn op internet en bij de drogist tal van medische zelftests te vinden, of kan bloed opgestuurd worden naar een commercieel laboratorium. Bij vermoedens van de ziekte van Lyme bijvoorbeeld. Maar hoe betrouwbaar zijn deze doe-het-zelf-tests?

Toon meer

Artikelen geschreven door Sietze

vrijdag 19 oktober 2018

Anti-vaccinatiecampagne aangevoerd door homeopaten

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) afficheert zich als een organisatie die eerlijke informatie over vaccineren verstrekt. Maar het is vooral een vereniging van homeopaten die met name de homeopathische leer propageert, en homeopathische oplossingen aanprijst aan twijfelende ouders. Voor ons onderzoek Vaccinatie lichtten wij de website van de NVKP door.

woensdag 17 oktober 2018

‘Ik zou er niet mee zitten als mensen niet meer vaccineren door mijn boeken'

Kinderboekenuitgever Lemniscaat geeft ook anti-vaccinatie-boeken uit. De Gruffalo staat er naast ‘Vaccin-vrij!’ in de kast. Wat zou directeur Christoph Boele van Hensbroek ervan vinden als door zijn boeken half Nederland zou besluiten niet meer te vaccineren? ‘Daar zou ik niet mee zitten.’ Wij interviewden Boele van Hensbroek voor onze uitzending over vaccinatie van komende dinsdag.

dinsdag 16 oktober 2018

De werkzaamheid van homeopathie: ‘De korreltjes die mijn moeder me gaf doen niets’

Als kind kreeg ik regelmatig korreltjes Nux Vomica. ‘Laten smelten in je mond,' zei mijn moeder dan. Nux Vomica was een homeopathisch wondermiddel. Het zou tegen van alles en nog wat werken. Boos? Nux Vomica! Misselijk? Nux Vomica! Vrijwel alle kwaaltjes werden ermee verholpen. Nu stuit ik bij De Monitor in ons onderzoek naar Vaccinaties op serieuzere claims uit homeopathische hoek: het zou ernstige ziektes als kinkhoest, de mazelen of polio kunnen voorkomen. De vraag dringt zich bij me op: hoe zou dit dan moeten werken?

Toon meer

Andere teamleden

Huub Floor

Verslaggever

Yvonne Verkaik

Redacteur

Anne Mae van Tilburg

Redactie