Robbert ter Weijden

Verslaggever

Over Robbert ter Weijden

Verslaggever Robbert ter Weijden (1964) rondde in 1990 zijn studie Communicatiewetenschap aan de UvA af. Zes jaar later trad hij in dienst bij de NCRV, een voorloper van KRO-NCRV. Hij was na actualiteitenrubriek Netwerk betrokken bij het opzetten van Altijd Wat en De Monitor, en stond mede aan de wieg van het online platform Brandpunt+. Is geïnteresseerd in welke gevolgen onze complexe samenleving heeft voor gewone mensen.

Onderzoeken waar Robbert aan werkt

Werk en inkomen

Schulden

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet?

Wet-en regelgeving

Gegijzeld door de overheid

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het niet-verzekeren van je voertuig. De boetes worden verhoogd, deurwaarders komen langs en na toewijzing van een kantonrechter kan zelfs gijzeling volgen: je komt in de gevangenis. Gijzeling is bedoeld voor mensen die hun boetes niet wíllen betalen, niet voor mensen die dat niet kunnen. Toch worden ook die laatste mensen vastgezet. Wat voor gevolgen hebben deze gijzelingen? De Monitor zoekt het uit.

Gezondheid en zorg

Cosmetische producten

Persoonlijke verzorging vinden we belangrijk. En als het even kan, willen we er graag mooier, slanker en jonger uitzien dan we zijn. Daar spelen fabrikanten van cosmetische producten handig op in. Consumenten gebruiken soms wel tien verschillende producten per dag. Van tandpasta en douchegel tot crèmes en make-up. Gemiddeld zitten er tien tot vijftig verschillende bestanddelen in een product. Bij complexe parfums kan dat oplopen tot wel 170 ingrediënten. Maar: wat weten we eigenlijk van de cosmetica die we dagelijks gedachteloos op ons lichaam smeren? Wat zit er in? En is dat eigenlijk wel gezond?

Toon meer

Artikelen geschreven door Robbert

donderdag 14 februari 2019

‘Door het invorderingsbeleid van de overheid komen mensen met schulden vaak dieper in de problemen.’

We worden veelvuldig benaderd door mensen die kampen met problematische schulden. Geschat wordt dat bijna 1,4 miljoen huishoudens (een risico op) problematische schulden heeft. De overheid, zowel lokaal als landelijk is één van de grootste schuldeisers van ons land. Je zou denken dat de overheid zich als schuldeiser netjes opstelt en de problemen van mensen met schulden niet nog erger maakt. Maar dat blijkt niet het geval, als je de Nationale Ombudsman moet geloven.

woensdag 30 januari 2019

‘Ik kon geen product vinden voor mijn huid, dus ben ik het zelf maar gaan maken.’

In ons onderzoek naar cosmetische producten krijgen we een bericht van Aurora Dionis. Ze vertelt ons over haar huidproblemen en haar jarenlange zoektocht naar cosmetica die haar huid wel kon verdragen. ‘Ik heb jaren gezocht naar de juiste producten en ze eigenlijk niet gevonden.’

zaterdag 19 januari 2019

'Mijn handen werden juist droger en ik kreeg zwellingen'

Na ons artikel over valse beloftes bij crèmes en shampoos, meldt Joyce zich bij ons. Ze heeft in het verleden veel last gehad van contactallergieën door cosmetische producten. Het begon met een onschuldige handcrème.

Toon meer

Andere teamleden

Saskia Adriaens

Verslaggever

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

Huub Floor

Verslaggever