Niels van Nimwegen

Verslaggever

Over Niels van Nimwegen

Niels van Nimwegen is verslaggever bij De Monitor en maakte tot nu toe verhalen over de huursector, uitbuiting van starters op de arbeidsmarkt, de vastgelopen spoedzorg en verschillende afleveringen van het dossier ‘Lokaal Bestuur’. 'Wat ik sterk vind aan de Monitor is dat we thema’s lang volgen en door tips in contact komen met belangrijke sprekers die voor andere journalisten verborgen blijven. Dat levert vaak originele verhalen op, of een invalshoek bij een nieuwsfeit dat door andere programma’s is gemist.' Niels werkte eerder voor Radar en Zembla.

Onderzoeken waar Niels aan werkt

Gezondheid en zorg

Spoedzorg

Gaat het wel goed met de acute zorg? Artsen in Noord-Holland en Flevoland trokken onlangs aan de bel: steeds vaker moeten hun afdelingen spoedeisende hulp de deuren sluiten. Alleen in het eerste kwartaal van 2015 gebeurde dit ruim 600 keer. En waarom zijn zoveel ambulances niet op tijd bij een noodgeval? Voldoet de spoedzorg in Nederland wel aan de normen die zijn opgesteld?

Gezondheid en zorg

Zorg aan huis

Nederlanders worden oud in eigen huis. Ouderen willen dat zelf ook, maar veel keuze hebben zij niet. Het aantal plekken in verzorgingshuizen wordt snel afgebouwd, terwijl Nederland in rap tempo vergrijst. Wat betekent dit voor de al overbelaste wijkverpleegkundigen? En hoe haalbaar is de doelstelling om over 5 jaar 30.000 nieuwe thuiszorgmedewerkers in de wijk te hebben?

Natuur en milieu

Geluidsoverlast

Laagfrequent geluid. Het verplaatst zich kilometers ver, dringt door muren en kan mensen wanhopig maken. Volgens tipgevers is het een groeiend milieuprobleem, waar te weinig aandacht voor zou zijn vanuit het Rijk. Maar is dat ook zo? Dat willen we de komende periode onderzoeken.

Toon meer

Artikelen geschreven door Niels

woensdag 07 februari 2018

Woningnood Noordwijk: ‘Ook verantwoordelijkheid van mensen om zelf oplossing te vinden’

Geen huis kunnen vinden na je scheiding. Voor ons onderzoek Huurdersproblemen kijken we met een regionale blik naar een landelijk probleem: de moeite die ‘spoedzoekers’ hebben om snel een betaalbare woning te vinden.

 

Neem Noordwijk, waar de overspannen huurmarkt mensen met een kleine beurs voor problemen stelt (link). Net als elders in het land blijft de bouw van sociale huurwoningen al jaren achter bij de toenemende vraag. De gemiddelde wachttijd bedraagt inmiddels 7,5 jaar.

Wie pas kort staat ingeschreven en niet in aanmerking komt voor urgentie heeft dus een probleem. In de vrije sector zijn inkomenseisen van drie tot vier keer de maandhuur namelijk niet ongebruikelijk. Verdien je minder dan 36.000 euro per jaar (de grens voor sociale huur) en heb je snel een woning nodig?  Dan zijn je opties in de praktijk heel beperkt.

vrijdag 19 januari 2018

Dakloos na scheiding: ‘Uiteindelijk sliep ik met mijn dochter in de auto’

Na een scheiding een huis vinden is lastig, vooral als je kinderen hebt en een klein inkomen. Een nieuw project in de gemeente Haarlemmermeer moet uitkomst bieden.

Voor ons onderzoek Huurdersproblemen verdiepen we ons in een prangend probleem. Wie voorrang wil krijgen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning moet een etiketje hebben: statushouders, mensen die vanuit beschermde woonvormen doorstromen of die omwille van een medisch of sociaal probleem voorrang krijgen. Echtscheiding alleen is in de meeste gemeenten geen reden voor urgentie. Om die reden sliep Petra Jansen (46) het afgelopen half jaar op banken van vrienden en in de logeerkamer van haar moeder.

zaterdag 13 januari 2018

Illegaal wonen op een camping: ‘Ik voel me een vluchteling in eigen land’

Onze tipgever Jenny moest, omdat ze geen betaalbare huurwoning kon vinden in haar gemeente, uitwijken naar een vakantiepark. We horen van meer mensen die met spoed en woning zoeken dat ze voor deze route kiezen. 

Toon meer

Andere teamleden

Teun van de Keuken

Presentator televisie

Ronald Sistermans

Verslaggever

Daan Jansen

Verslaggever