Niels van Nimwegen

Verslaggever

Over Niels van Nimwegen

Niels van Nimwegen is verslaggever bij De Monitor en maakte tot nu toe verhalen over de huursector, uitbuiting van starters op de arbeidsmarkt, de vastgelopen spoedzorg en verschillende afleveringen van het dossier ‘Lokaal Bestuur’. 'Wat ik sterk vind aan de Monitor is dat we thema’s lang volgen en door tips in contact komen met belangrijke sprekers die voor andere journalisten verborgen blijven. Dat levert vaak originele verhalen op, of een invalshoek bij een nieuwsfeit dat door andere programma’s is gemist.' Niels werkte eerder voor Radar en Zembla.

Onderzoeken waar Niels aan werkt

Gezondheid en zorg

Spoedzorg

Gaat het wel goed met de acute zorg? Artsen in Noord-Holland en Flevoland trokken onlangs aan de bel: steeds vaker moeten hun afdelingen spoedeisende hulp de deuren sluiten. Alleen in het eerste kwartaal van 2015 gebeurde dit ruim 600 keer. En waarom zijn zoveel ambulances niet op tijd bij een noodgeval? Voldoet de spoedzorg in Nederland wel aan de normen die zijn opgesteld?

Gezondheid en zorg

Zorg aan huis

De ouders van kinderen met veel behoefte aan zorg en begeleiding worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Want wie gaat die uitgebreide zorg leveren en betalen? Komt het van de gemeente? De zorgverzekeraar? Of toch de Rijksoverheid? Ouders worden wanhopig van de hoeveelheid regels waar ze aan moeten voldoen en de ingewikkelde aanvragen die ze moeten indienen om de zorg voor hun kinderen goed te regelen. Ook krijgen de kinderen te maken met veel wisselende hulpverleners, waardoor de continuïteit van de zorg in gevaar is.

Natuur en milieu

Geluidsoverlast

Laagfrequent geluid. Het verplaatst zich kilometers ver, dringt door muren en kan mensen wanhopig maken. Volgens tipgevers is het een groeiend milieuprobleem, waar te weinig aandacht voor zou zijn vanuit het Rijk. Maar is dat ook zo? Dat willen we de komende periode onderzoeken.

Toon meer

Artikelen geschreven door Niels

vrijdag 15 februari 2019

Vast in slapend dienstverband: ‘Mag ik straks mijn kerstpakket nog ophalen?’

Ineke Bos (53) is één van de mensen die reageert op ons artikel over zogeheten ‘slapende dienstverbanden’. Officieel staat ze nog op de loonlijst van de Saxenburgh Groep, een grote zorgverlener in Overijssel. Salaris ontvangt ze alleen al maanden niet meer. Zoals meer werkgevers (link) kiest Ineke’s baas ervoor om haar na twee jaar ziekte niet te ontslaan, maar ‘slapend’ in dienst te houden. Dan hoeft er namelijk geen ontslagvergoeding te worden betaald.

dinsdag 12 februari 2019

Ziek thuis, geen salaris meer, maar nog wel in dienst

Werkgevers duperen zieke werknemers door ze na twee jaar ziekte niet te ontslaan, maar ze in dienst te houden zonder dat ze nog aanspraak op loon hebben. Met zo’n ‘slapend dienstverband’ hoeven wetgevers de wettelijk verplichte ontslagvergoeding niet te betalen.

donderdag 07 februari 2019

Alle Nederlandse huizen aardgasvrij. Kan dat?

Zoals meer Nederlanders kijk ik deze dagen vertwijfeld naar mijn CV-ketel. Als ik echt iets wil doen aan het verminderen van mijn CO2-uitstoot, dan zal alleen minder vlees eten en vaker de trein pakken niet het verschil maken. Hoe kom ik dan van het gas af? Ik woon namelijk midden in Utrecht, in een wijk met overwegend jaren ‘30 woningen. Mijn huis heeft energielabel E en is wat dat betreft nog zuinig in vergelijking met de tochtige en slecht geïsoleerde woningen van mijn buren. Ik verdien een goed inkomen, maar heb zeker geen 30.000 euro op de plank liggen voor een warmtepomp of ‘hysterisch goed isoleren’, de opmerking van Diederik Samson (PvdA) bij het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord.

Toon meer

Andere teamleden

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

Herman Vijlbrief

Verslaggever

Anne de Blok

Verslaggever