Miranda Grit

Verslaggever

Over Miranda Grit

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Onderzoeken waar Miranda aan werkt

Algemeen

Schade door gaswinning

Gasboringen in Groningen hebben de afgelopen jaren de aarde doen beven en bewoners zitten opgezadeld met forse schade en psychische klachten. Schade-afhandelingen duren jaren, herstelwerkzaamheden aan hun huis worden niet of pas na veel gesteggel uitgevoerd. En dan staat er nog een grote operatie aan te komen. Duizenden woningen en gebouwen moeten versterkt worden en aardbevingsbestendig worden gemaakt.

Gezondheid en zorg

Bevallen in Nederland

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een ziekenhuis hebben we deze keuzes. Maar van tipgevers uit het veld horen we dat een tekort aan personeel en plekken in het ziekenhuis, de geboortezorg en keuzevrijheid van aanstaande ouders onder druk zet. 

Gezondheid en zorg

Verwarde mensen

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt voldoende?

Toon meer

Artikelen geschreven door Miranda

vrijdag 15 februari 2019

‘Hoezo mijn rijbewijs afgepakt omdat ik ooit een depressie heb gehad?’

‘Ik wilde met een aanhanger kunnen rijden om mijn piano mee te nemen en nu is opeens mijn héle rijbewijs afgepakt!,’ vertelt muzikant en schrijver Aafke Romeijn. Twee weken geleden is haar rijbewijs door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ingetrokken, totaal onverwacht.

maandag 14 januari 2019

Ethische dilemma’s in de natuur: ‘De wolf is nog niet gevestigd in Nederland of we willen het dier al afschieten'

Wie denkt dat het rustig is in de Oostvaardersplassen heeft het mis. Actievoerders zijn alweer begonnen met illegaal bijvoeren. Ik zag de eerste Facebook-berichten al rond de kerst verschijnen; filmpjes van rondrijdende trucks, volgeladen met hooi, en bedankjes voor de donateurs. Ik vraag me af: wanneer houden dit soort actiegroepen op? Staatsbosbeheer geeft  aan dat er nog genoeg te eten is voor de dieren in het gebied. Maar het wantrouwen is blijkbaar te groot. Hoe komt dit?  

dinsdag 11 december 2018

Waterschap Limburg: ‘Ook beschermde bever afgeschoten, soms is er geen andere optie’

In de Oostvaardersplassen is Staatsbosbeheer begonnen met het afschieten van ruim 1800 edelherten. Het laatste stukje ’wilde natuur’ verdwijnt. Volgens de provincie is ingrijpen met geweer noodzakelijk. Afgelopen winter stierf zo’n 60 procent van de dieren door een tekort aan voedsel. De maatschappelijke onrust was groot. En een herhaling van dat scenario wil men nu voorkomen.

Toon meer

Andere teamleden

Merel Driessen

Redacteur

Niels van Nimwegen

Verslaggever

Anne Mae van Tilburg

Redactie