Marije Rooze

Developer

Artikelen geschreven door Marije

dinsdag 25 september 2018

‘Wijkverpleegkundigen sjoemelen om maaltijdzorg te kunnen bieden’

Uit een rondgang onder ruim 350 wijkverpleegkundigen blijkt dat bijna 40 procent sjoemelt met de indicaties voor zorg. Ze doen dit vanwege de problemen die ze ondervinden met bijvoorbeeld de aanvraag bij de zorgverzekeraar rondom de maaltijd van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen. ‘Wij zijn burgerlijk ongehoorzaam en nemen het heft in eigen hand. Het mag niet. Maar we doen er heel erg goed mee,’ licht een wijkverpleegkundige toe. Een ander schrijft: ‘Uit zorg voor cliënten met dementie kleur ik regelmatig buiten de lijntjes.’

dinsdag 25 september 2018

‘Bureaucratie in de zorg leidt tot ondervoeding ouderen’

Bijna 80 procent van de medewerkers in de wijkverpleging komt bij ouderen thuis die ondersteuning nodig hebben met eten en drinken, maar de juiste hulp nu niet krijgen. Dat blijkt uit een rondgang onder 700 wijkzorgmedewerkers over voeding en zorg aan huis, in samenwerking met het Nederlands Wijkverpleegkundigen Genootschap en de beroepsverenigingen V&VN en Voor de Wijk.

maandag 17 september 2018

Aantal kinderen met vrijstellingen van de leerplicht flink toegenomen

Elk kind tussen de vijf en zeventien jaar moet verplicht naar school. Maar die leerplicht vervalt met een vrijstelling op grond van artikel 5.a. Kinderen en jongeren krijgen steeds vaker een vrijstelling van de leerplicht en hoeven dan niet meer naar school. Het gaat bijvoorbeeld om leerlingen met autisme, hoogbegaafdheid of een schooltrauma als gevolg van pesten. We zochten voor ons onderzoek Onderwijs uit hoeveel kinderen zo’n vrijstelling hebben.    

Toon meer

Andere teamleden

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

Karlijn Vernooij

Redacteur

Teun van de Keuken

Presentator televisie